For å sparke høsten i gang her på Bokmerker tar vi en leserundersøkelse som vi har lånt fra Bokhora og oversatt til norsk. Kopier gjerne til din egen blogg eller svar i kommentarfeltet!

1. Hvilken bok leste du sist?

Helle Helles Forestillingen om et ukomplisert liv med en mann. Knallbra!

2. Hvilken bok skal du begynne på nå?
Nicolai Houms De håpefulle. Gleder meg veldig, novellesamlingen hans Alle barn er laget av ild imponerte meg stort.

3. Er det mest mannlige eller kvinnelige forfattere i bokhyllen din?

Jeg håper det nærmer seg 50/50, men jeg tror det er en overvekt av menn der. Jeg leter alltid etter nye kvinnelige forfattere, og prøver å være bevisst på å anbefale like mange kvinnelige som mannlige hvis folk spør. Da jeg jobbet i bokhandel var det en fanesak for meg, spesielt til menn som kom og ba om råd. Hvis jeg kan lese Knausgård, Harstad og Grytten, så kan han lese Gavalda, Helle og Rishøy, vel.

4. Teller du alltid hvor mange sider du har igjen av en bok, eller tenker «nå har jeg kommet en fjerdedel/halvparten» eller lignende?

Teller sjelden sider, med mindre jeg ikke er så fornøyd og bare vil bli ferdig. Det skjer heldigvis ikke så ofte. Livet er for kort til å lese bøker man ikke liker. Men har jeg trua, så leser jeg ferdig. Ofte kan en bok overraske helt mot slutten, det er viktig å huske på!

5. Hvordan velger du hvilke bøker du vil lese? (For eksempel omslag, tips fra venner, anmeldelser, topplister, blogger osv)

Veldig sjelden tips, jeg jobber og har jobbet med bøker i over 10 år nå, og følger derfor nøye med på alt som kommer som er nytt, så leselista blir sikkert to bøker lengre for hver dag som går. Selv om jeg hadde pensjonert meg nå og lest to bøker om dagen i stedet for å jobbe, så hadde jeg sikkert ikke kommet gjennom den. Både klassikere og nyheter om hverandre, men en gang i blant får jeg bøker i gave eller tips fra folk jeg kjenner, og disse prøver jeg å lese med en gang.

6. Når er en bok for lang?

Når jeg ikke liker den. Sidetall har ikke noe å si.

7. Leser du like gjerne på engelsk (hvis det er originalspråket) som på norsk?

Seff. Men har ikke noe i mot å lese på norsk. Eller dansk eller svensk, selv om originalspråket er engelsk. Jeg leser det jeg får tak i.

8. Hvilken bok var den siste du bare måtte overtale ALLE vennene dine til å lese?

Miraklenes tid/Age of miracles av Karen Thompson Walker!

9. Kan du slutte å lese en bok hvis den er kjedelig? I så fall – når gir du opp?

Jeg gir opp når jeg har tenkt «Dette gidder jeg ikke» – det kan skje på side 10 eller 100. Jeg ga opp Fifty shades of grey da det bare var 50 sider igjen. Jeg prøvde mitt beste, og det hadde nok bare tatt 20 minutter å skumme meg gjennom de siste sidene – men nei, det gadd jeg ikke.

10. Hvilken sjanger er overrepresentert i bokhyllen din – og hvilken finnes ikke?

Romaner, av de fleste sjangre, og barne- og ungdomsbøker. Er for dårlig til å lese sakprosa, tenker alltid at jeg burde lese mer sakprosa, bli smartere osv. Men jeg tror man lærer mye av å lese romaner også.