Hvilken bok leste du sist?

Jeg leser som oftest flere bøker om gangen; jeg må lese mye på studiet, hører alltid en lydbok på jobb og leser alltid en bok sammen med mannen min. Forrige fredag ble jeg ferdig med Veien til Swann av Marcel Proust (1. del av På sporet av den tapte tid) og i helga ble jeg ferdig med Silmarillion av J.R.R. Tolkien. Begge er forresten fantastiske!

Hvilken bok skal du begynne på nå?

Mrs Dalloway av Virginia Woolf eller Den Guddommelige Komedie av Dante, har ikke helt bestemt meg for hva jeg skal utsette mannen for (det er min tur til å velge bok).

Er det mest mannlige eller kvinnelige forfattere i bokhyllen din?

Sikkert mannlige, det har jo en naturlig, historisk forklaring siden jeg for det meste leser forfattere som allerede er døde. Det hadde vært mer interessant å få spørsmålet ”Er det flest vestlige eller ikke-vestlige forfattere i bokhyllen din?”.

Teller du alltid hvor mange sider du har igjen av en bok, eller tenker «nå har jeg kommet en fjerdedel/halvparten» eller lignende?

Noen ganger hvis boka er kjedelig/tung, jeg er sliten, når jeg har en bok på vent eller når jeg er ferdig med dagens/kveldens leseøkt.

Hvordan velger du hvilke bøker du vil lese? (For eksempel omslag, tips fra venner, anmeldelser, topplister, blogger osv.)

Jeg studerer idéhistorie og litteraturvitenskap så for det meste leser jeg det som står på pensumlister eller som jeg plukker opp i faglitteratur eller på forelesninger. Men jeg får også tips av venner og media, både de sosiale og usosiale, man plukker jo opp noe overalt.

Når er en bok for lang?

Skjønner ikke spørsmålet.

Leser du like gjerne på engelsk (hvis det er originalspråket) som på norsk?

Jeg vil alltid helst lese bøker på originalspråket, men jeg kan bare engelsk og norsk.

Hvilken bok var den siste du bare måtte overtale ALLE vennene dine til å lese?

Krig og Fred av Leo Tolstoj.

Kan du slutte å lese en bok hvis den er kjedelig? I så fall – når gir du opp?

Jeg velger alltid bøker jeg er ganske sikker på jeg kommer til å like, livet er for kort til å lese dårlige bøker. Når det er sagt så prøver jeg å lese ferdig en bok når jeg først har begynt, både fordi jeg får mye ut av å krangle meg gjennom bøker og fordi jeg har lyst til å fullføre bare for å fullføre. Det er en fin måte å utfordre sin egen litterære smak på så lenge boken er av en viss kvalitet, hvis den bare er dårlig kan jeg lese den ferdig fordi ”it’s so bad it’s good” eller fordi den er underholdende på en eller annen måte. Jeg prøver å bli bedre til å ikke alltid fullføre bøker. Som sagt, livet er for kort til å lese dårlige bøker.

Hvilken sjanger er overrepresentert i bokhyllen din – og hvilken finnes ikke?

For det meste bare ”vanlig skjønnlitteratur”, hvis det kan kalles en sjanger. Mest prosa, litt poesi, litt sakprosa om historie, filosofi og litteratur og noe fantasy og sience-fiction, men sistnevnte er for det meste min manns bøker.

leserprofil