For å sparke høsten i gang her på Bokmerker tar vi en leserundersøkelse som vi har lånt fra Bokhora og oversatt til norsk. Kopier gjerne til din egen blogg eller svar i kommentarfeltet!

1. Hvilken bok leste du sist?
“Forestillingen om et ukomplisert liv med en mann” av danske Helle Helle. Den dama slutter aldri å imponere meg, en slags minimalismens dronning i min verden.

2. Hvilken bok skal du begynne på nå?
“Svar på brev frå Helga” av Bergsveinn Birgisson.

3. Er det mest mannlige eller kvinnelige forfattere i bokhyllen din?
Jeg har nok flere bøker av kvinnelige forfattere stående. Ikke så mange av de gamle klassiker-gubbene i mine hyller foreløpig, men mye samtidslitteratur med damer bak tastaturet.

4. Teller du alltid hvor mange sider du har igjen av en bok, eller tenker «nå har jeg kommet en fjerdedel/halvparten» eller lignende?
Det hender absolutt, det kan være en del av vurderingen om jeg skal fortsette å lese eller ikke (har jeg gitt den nok sider før jeg eventuelt gir opp?). Eller så er det fordi jeg klamrer meg desperat til hver side av en fabelaktig bok og med skrekk ser de resterende sidene minke.

5. Hvordan velger du hvilke bøker du vil lese? (For eksempel omslag, tips fra venner, anmeldelser, topplister, blogger osv.)
Tips fra venner og kjente, og titler jeg plukker opp fra omtaler, anmeldelser og media generelt. Når en forfatter jeg liker kommer med ny bok, kaster jeg meg gjerne over boka uten å lese noe om den på forhånd.

6. Når er en bok for lang?
Enhver bok som sliter med flyten i språket, er for lang. Uansett lengde.

7. Leser du like gjerne på engelsk (hvis det er originalspråket) som på norsk?
Jeg har alt pensum på engelsk nå, så for å holde meg i engelsk-modus, leser jeg så mye engelsk skjønnlitteratur som mulig i semesteret. Så svaret er ja.

8. Hvilken bok var den siste du bare måtte overtale ALLE vennene dine til å lese?
Jeg forelsket meg totalt i ”Vente, blinke” av Gunnhild Øyehaug, den boka er helt fabelaktig fin. Den er skrevet på nynorsk, noe jeg elsker, men som ser ut til å skremme en del av vennene mine fra å prøve seg på den.

9. Kan du slutte å lese en bok hvis den er kjedelig? I så fall – når gir du opp?
Absolutt. Livet er for kort til å lese det som rent subjektivt oppleves som dårlige eller kjedelige bøker. Jeg gir opp når jeg bruker mer energi på å irritere meg over det boka mangler heller enn det den gir meg.

10. Hvilken sjanger er overrepresentert i bokhyllen din – og hvilken finnes ikke?
Det er lite krim og ingen science fiction. Det er nok en god del i kategorien ”ung kvinne observerer verden og forsøker å finne ut av livet sitt”, og en god stabel med novellesamlinger.