Carlo Cudicini med sin favorittbøk.

I en undersøkelse svarte én tredjedel av britiske  gutter at de ikke leser fordi «de ikke finner noe som interesserer dem».

Som The Guardian skriver, har «jenter surret seg til Hogwarts (altså skolebenken, tror jeg) via mursteinene om Harry Potter, mens gutter har kommet til konklusjonen: bøker er for jenter, jeg skal spille fotball.»

For åttende året på rad har Premier League Reading Stars spurt de 20 lagene i Premier League valge én spiller som skal vise frem sine yndlingsbøker.

Alle anbefalingene gidder jeg ikke å skrive ned, men vi tar de fra lagene på topp fem i det minste:

Chelseas Paulo Ferreira valgte Paulo Coehlos Alkymisten, som blant annet Linn Strømsborg har skrevet om før. Manchester Uniteds Gary Neville anbefaler hele to bøker:  Chris Ryans The One That Gut Away og Clive Kings Stig on the Dump. Javel. Arsenals Lukasz Fabianski anbefaler Mario Puzzos ‘Gudfaren‘. Manchester Citys Shay Given anbefaler Dan Browns (ugh…) ‘Da Vinci koden‘, og Tottenhams Carlo Cudicini anbefaler Darren Shans Cirque de Freak.

Den fotballspilleren som anbefaler bøker som er mest etter min smak er Sunderlands Andy Reid. Hans anbefalinger er James Joyces Dubliners og J.R.R Tolkiens Hobbiten.

Ellers noterer at det er en overvekt av keepere som anbefaler bøker. Er keepere mer lesende personer? Er keepere ‘smartere’ personer? En annen ting jeg noterer er at det går i mye krim og biografier fra kjente sportsfolk. Noen spillere anbefaler også barnebøker som for eksempel Mr. Clumsy, uten at vi skal lese noe inn i det.

I Norge er situasjonen nesten lik: I aldersgruppen 9-15 år har 23 prosent av guttene lest en bok en gjennomsnittsdag, mens blant jentene er andelen 44 prosent. Hvilke norske kjendiser burde delta for å tale bøkenes sak?