Use of Weapons
Iain M.Banks
1990, 352 sider, Little,Brown

Dette kan virke litt lite originalt, jeg innrømmer det. Men til mitt forsvar må det sies at det tross alt er sommerferie, og Iain M.Banks er en flott forfatter. Jeg har nylig lest Use of Weapons igjen, og ble om mulig enda mer imponert en første gang. Så det får heller være at det bare er noen få måneder siden sist jeg snakket om Banks.

Vi følger to delvis uavhengige fortellinger, den ene går fremover i tid, den andre bakover.  Begge handler om Cheradenine Zakalwe, en agent for Kulturen, men ikke et medlem.  Han er en leiesoldat som utfører handlinger Kulturen selv ikke ønsker å gjøre. I den andre handlingsrekken følger vi Zakalwe bakover i tid og ser hvordan personligheten hans har utviklet seg gjennom noe som i alt blir flere århundrer med krigshandlinger. Til sammen blir det hele et helhetlig bilde av en mann som er en helt annen person enn man får inntrykk av i begynnelsen av boken.

«They are «soft» like water is soft…»

Use of Weapons benytter Kulturen mest som bakgrunnsmateriale, men boka i sin helhet tar opp problemet alle tolerante og liberale samfunn har, nemlig hvordan man skal takle andres intoleranse uten å bryte tvert med idealene man forsøker å opprettholde. Banks bøker handler nesten alltid om denne problemstillingen, og Kulturen er hans forsøk på å gi et brukbart svar.

I Use of Weapons er det Diziet Sma og dronen Skaffen-Amtiskaw som gir oss innsikt i Kulturens ”løsning” på problemet. De fungerer som delvis protagonister, delvis bipersoner ettersom handlingen utfolder seg. Begge er til tider ganske morsomme, og deres delvis absurde liv er en god kontrast til Zakalwes alvorlige, voldelige og deprimerende eksistens. Likevel vil nok handlingene deres til tider gi en ekkel bismak for de fleste lesere, noe som helt klart er meningen. Da hjelper det at vi får inn litt humor i form av Kulturskipene Very Little Gravitas Indeed, Xenophobe og ikke minst ”krigsskipet” What are the Civilian Applications. Når man er enn nærmest uendelig intelligent supermaskin kommer vist tørr humor med på kjøpet.

«And it had two shadows, it was two things. It was the need, and it was the method…..a chair and a ship that was not a ship»

Tittelen på boka er valgt med omhu, og er meget beskrivende for handlingen. Zakalwe er en mann som bruker våpen flittig og med omhu. Samtidig blir han brukt som et våpen av Kulturen, i bytte mot visse gjenytelser.  Gjennom boken går en rød tråd som viser både hvordan Zakalwe har ødelagt sitt eget liv og andres med våpen, og hvordan bruken av våpen selv i beste mening sjelden gir det utfallet man ønsker.

Use of Weapons leser jeg som en pasifistisk roman, som likevel innrømmer at krig er uunngåelig. Den var en av hovedgrunnene til at jeg følte meg klar nok i mine argumenter til å si at jeg var pasifist som 18 åring, og samtidig grunnen til at jeg ikke lenger er like sterk i denne overbevisningen i dag. At en bok som i grunn handler om hemmelige agenter i rommet kan holde to slike tanker i hodet samtidig er et bevis på forfatterens dyktighet.

Iain M.Banks har en ny roman om Kulturen på vei i oktober. Vil man heller lese mer om Diziet Sma og den sarkastiske dronen, så dukker hun opp i novellen State of the Art med noen gode innvendinger mot det vi kaller sivilisasjon på denne planeten.