Pump Six and other stories
Paolo Bacigalupi
Night Shade Books, 2008

Paolo Bacigalupi er bare hakket over å være en debutant, men han har like fult alt rukket å bli en av mine favorittforfattere.  Han bare har skrevet to romaner til nå er begge av meget høykvalitet. noe Hugo-komiteen og verdens sci-fi lesere også var enige i. Det viser seg også at han behersker novellen, for i samlingen Pump Six and other stories har han en samling med 10 prisbelønnede noveller som kan måle seg med noveller fra Ursula LeGuin og Isaac Asimov.

Fantastisk nok ligger to av de beste novellene i samlingen tilgjengelig på Bacigalupis hjemmeside, og både kan og bør leses av alle sci-fi kjennere.

There was only Belari and the strawberry and the frozen moment of delicious possibility.

The Fluted Girl er en av Bacigalupis tidligste publikasjoner, og en han selv følte han hadde store problemer med å fullføre. Det er derfor imponerende at den står frem som en av de beste i samlingen, i alle fall når det gjelder tematikk og samfunnskritikk. Den mildt sagt grusomme historien om ”fløytepiken” (her er oversettelsen vanskelig, gitt de mulige tolkningene av ”fluted” på engelsk), hennes historie og endelige skjebne er satt i en fascinerende og ganske original fremtid. Noveller har evnen til å gi oss et raskt blikk inn i en annen verden, og kan derfor komme unna med hint og suggesjon i stedet for forklaringer. Dette er en særlig styrke inne science fiction, og når leseren selv putter inn detaljene blir ofte resultatet enda mer interessant enn nitidige forklaringer. Bacigalupi greier dette godt i The Fluted Girl og dermed er scenen satt for et kort, men intenst innblikk i en fremtid som er forferdelig nettopp pågrunn av dens polerte overflate.

Her ser vi uten tvil kimen til The Windup Girl og en del av de samme temaene tas opp her. Men her er innfallsvinkelen en annen, og konsepter som kroppsfiksering, mediamanipulasjon, kjendisjag og selvsagt genetisk og kjemisk manipulasjon av menneskekroppen kommer inn.

The People of Sand and Slag gir oss et mulig svar på hvordan fremtiden vil arte seg hvis vi finner en “løsning” på vår tids forurensningsproblemer. Hvorfor ikke bare tilpasse oss selv vårt nye miljø, i stedet for å prøve å bevare det gamle miljøet inntakt? Men hvor langt kan vi gå i så måte og fortsatt være mennesker? Denne novellen gir oss noen svar, men legger konklusjonen åpen for leserne. Militær sci-fi er sjeldent min greie, men her vrir forfatteren hardt på sjangeren og får ut noen godbiter.  Bacigalupi prøver å være nøytral i språk og handling når han beskriver den stumpe brutaliteten i denne fremtidsvisjonen, men han burde kanskje holdt hunden utenfor om han skulle unngått å spille på leserens følelser fullstendig.

Den siste novellen jeg vil trekke frem er dessverre ikke tilgjengelig på nettsiden, men er til gjengjeld den beste i samlingen. I The Calorie Man legger Bacigalupi grunnlaget for den alt for sannsynlige ”post-olje” fremtiden han utforsker videre i The Windup Girl og Shipbreakers. Her er mange av dagens ulmende samfunnsproblem brakt frem i lyset; som intellektuell eiendomsrett, matvareproduksjonsmetoder, den kommende oljemangelen og global oppvarming. En middelaldrende smugler får i oppdrag å smugle en genetiker fra den amerikanske Midtvesten til New Orléans, samtidig som han nærer et brennende hat mot mannen og alt han står for.

Paolo virker kul i virkligheten og

Novellen er en flott introduksjon til Bacigalupis romaner, men er minst like givende å lese i etterkant. Bacigalupis fremdtidsvisjon i denne novellen er en av de mest effektive jeg har lest,  fordi den er så nær, så nær.