HolbergLudvig Holberg var en tyv. Det er hans komedie Jeppe paa bjerget som har vist seg å være et plagiat, stjålet fra et mauskript fra Augsburgh i Tyskland. Både handlingen i stykket og den komiske karakteren Jeppe er hentet fra romanen av en ukjent forfatter som ble utgitt i 1604. Holberg selv la ikke skjul på hva han hadde lånt da han første gang ga ut Jeppe paa bjerget. I dag er det imidlertid få som kjenner til historien, og det er Holberg som får æren for det geniale plottet.

Opphavsrett er vanskelig når det kommer til kunst. Hvor unik er tankene mine, egentlig? Har jeg enerett på mine kreative krumspring? Også forfatteren av Harry Potter-bøkene, J.K. Rowling, er blitt anklaget for plagiat. Det er imidleritd ikke fantasylitteraturens far, Tolkien, som er den fornærmede, men en forfatter som aldri helt nådde opp. Rowling ser ut til å vinne rettstvisten.

grense jakobselvNå det kommer til saken rundt Fløgstad, er tingene selvsagt litt annerledes. Han har med viten og vilje brukt et vitenskapelig arbeid som grunnlag for plottet i sin nyeste bok, Grense Jakobselv, uten å nevne opphavsmannen, Tore Pryser, med et ord. Tyveriet går ut på at Fløgstad, som skriver om nazismens utbredelse, har lånt både ideer og karakterer fra Prysers eget arbeide, og historieprofessoren mener Fløgstads bok beveger seg i grenseland mot historieskrivning.

Når du stjeler fra én forfatter er det plagiat, hvis du stjeler fra mange, er det research.

Wilson Minzer (1876-1933)

Er en skjønnlitterær bok et åndsverk som bør ilegges samme begrensninger som sakprosa? Debatten raser i flere av Norges største aviser. Kildelister er et must i vitenskaplige fremstillinger, men kan man kreve noe slikt av en roman? Det er jo tross alt forskjell på kunst og vitenskap, og kunsten må få leve sitt eget liv, vil mange hevde.

Men hadde en kildeliste kostet Fløgstad så mye? Alle vet jo at han er forfatter, ikke forsker, og i mine øyne er det kun positivt at man benytter seg av det forskningsmaterialet som finnes. Vi har nok av romaner med tomt tankespinn uten hold som det er.

Jeg gleder meg til å lese boken, men hadde satt pris på om Fløgstad oppgav kilder. Det er tross alt ingen skam, men viser at han er en kunnskapsrik og oppdatert mann vet å benytte seg av det han leser. Det er tross alt ved å lese at man lærer.

Kilder: dagsavisen.no, nrk.no, abakus, wikipeidia.no