Los Angeles på 30-tallet. Byen kryr av gangstere, halliker og andre lovløse mennesker. Forbryternes motiv er klassiske: penger, sjalusi og utpressing. Politiet er akkurat passe korrupt. Mennene drikker whiskey og har høy sigarføring, kvinnene er snertne og utspekulerte. Philip Marlowe er privatdetektiv. Hardkokt til fingerspissene. Og ganske så kjekk – både i boken, filmen og hørespillet. Han jobber for 25 dollar dagen. Men da tar han også på seg de farligste oppdrag.

Her presenterer jeg to av Raymond Chandlers mange bøker om helten, som er et godt sted å starte dersom du vil utforske den hardkokte krimsjangeren, som blant andre Gunnar Staalesen har latt seg inspirere av.

The big sleep
Boken som på norsk har tittelen «Den lange søvnen», er nok den mest kjente av Raymond Chandlers bøker, og en av mine all time favoritter. Marlowe får i oppdrag å oppsøke en pengeutpresser for den gamle general Sternwood. Generalen har selvsagt to pene, unge døtre – Carmen og Vivian. Begge er farlige, på hver sin måte, og begge blir meget sentrale i boken.

Den legendariske filmatiseringen er fra 1946 med Humphrey Bogart som Marlowe og Lauren Bacall i den kvinnelige hovedrollen som Vivian Sternwood Rutledge. Svart/hvitt, vakker og stemingsfull. Så får vi heller tilgi at den er tilpasset Hollywood så mye at til og med morderens identitet er endret.

Charlie Hadens jazzalbum Always Say Goodbye inneholder lydspor fra filmen, og er perfekt bakgrunnsmusikk til lesingen slik at du virkelig kommer i gammeldags hollywoodstemning.

The lady in the lake
Konen til en kjent direktør er stukket av, og Marlowe blir hyret til å ta opp jakten. Det er muligens overflødig å si at han finner en dame i en innsjø på et tidspunkt. Men dette er ikke det eneste liket Marlowe kommer over. The lady in the lake serverer mord fra begynnelse til slutt. Boken inneholder også herlige replikker, som denne:

– En meliskrukke. Et typisk kvinnelig gjemmested.

NRKs hørespillutgivelse av begge bøkene anbefales, hvis du ikke foretrekker originalspråket og BBC sin utgave.