Dette er en oppfordring til voksne, gjerne de uten egne barn. Gå på oppdagelsesferd i billedbøkenes verden, gjerne de ment for de minste. Dersom du kun holder deg til bøker uten bilder, går du glipp av mange vakre perler. Jeg blir stadig forundret over det fantastiske utvalget av illustratører og forfattere som lager nydelige bøker for lesere i alle aldre.

Her er noen av mine favoritter:

Djur som ingen sett utom vi av Ulf Stark og Linda Bondenstam (ill.) Förlaget Berghs 2016.
Denne vant Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris for 2017 og den er vakker!. Versene om de finurlige dyrene flyter fint og illustrasjonene bygger opp under den drømmeaktige sfæren. Jeg vil lese den igjen og igjen.

VÄNTANSDJURENBildet viser et bokomslag med et dyr med gul pels sittende i et grønt tre. Det er store blå blomster.

Dom står vid havet i en ring:
Väntansdjuren.
Deras ögon ljust, ljust blå.
I evigheter har dom stått just så
väntande på NÅGONTING.

Fugl av Lisa Aisato, Gyldendal 2013.
Lisa Aisato skriver og illustrerer. Fugl er en av flere bøker der hun gjør begge deler. Denne boka har vi omtalt tidligere på bokmerker, som anbefaling til innkjøp på et mammutsalg nær deg. Kort fortalt handler det om ei jente som ønsker hun kunne fly bort med fuglene. Illustrasjonene er detaljerte og vakre, jeg kan se på dem i evigheter. I tillegg gjør de teksten enda mer tvetydig og åpen for tolkning. Den er absolutt en av mine favoritter. Blir du, som meg, hektet på Aisato sine illustrasjoner har du mange fine bøker å glede deg til. Flere omtaler av Lisa Aisato bøker kan du lese i følgende innlegg:
Mystisk Månefisk 

Liker du mørk humor vil jeg anbefale Jeg vil ha tilbake hatten min av Jon Klassen. Her er illustrasjonene i fargene brun,svart, hvitt og grått, farger barn ikke nødvendigvis er kjempebegeistret for, men det funker fordi plottet er gjenkjennelig. Også slutten da, den må du lese!