Joan Didion: The center will not hold

Netflix dokumentar, 2017

Joan Didion (født i 1934 i Sacramento, California) er en amerikansk forfatter og journalist. The center will not hold er en dokumentar laget av hennes nevø om hennes liv og virke. Didion, nå en eldre dame, forteller levende om sin egen skriving, fra sin første notatbok som hun fikk da hun var fem, og fram til hennes da siste verk, som var et skuespill basert på boka The year of magical thinking – som kanskje er en av hennes mest kjente bøker. 

Å se denne dokumentaren er som å booste min egen skrivetrang og skrivelyst, samtidig som jeg får lyst til å låse meg inne på et rom med en iskald Coca-Cola og lese absolutt alt Didion noen gang har skrevet, selv de bøkene jeg alt har lest av henne, på nytt. 

Det er en historie om en forfatter som hele livet har skrevet, både bøker og artikler, som er dypt personlige og allmenne. Didion favner bredt, selv når hun skriver om seg selv. Dokumentaren hopper fram og tilbake i tid, med historier fortalt av mennesker som var rundt Didion på 60- og 70-tallet, venner av familien og Didion selv som intervjues nå mens hun ser tilbake på livet sitt. 

Over scener i filmen leser Didion fra bøkene sine, noen ganger er stemmen hennes ung, andre ganger er stemmen hennes gammel. Hele livet til Didion, eller innblikk i det, er spredt utover skjermen og den en og en halve timen dokumentaren varer. 

Mitt favorittøyeblikk er når det fortelles om hvordan hun var:


Hun sto opp sent, etter at mannen hennes hadde laget frokost til datteren og tatt henne med til skolen. Hun sto opp og hentet seg salte mandler og en iskald Coca-Cola.

Når Didion snakker, veiver hun armene foran seg, gestikulerer og forteller – jeg blir sjarmert og nysgjerrig. 

Om du ikke alt har sett denne dokumentaren, så anbefales den varmt – du kommer til å ville lese bøkene hennes etterpå. Men det er bare godt for deg. Jeg lover.