1) Verden vil aldri slippe opp for bøker jeg vil kjøpe, og den voksende haugen er kilde til konstant uro og følelse av mislykkethet.

2) Noen av de beste bøkene jeg har lest har noen andre anbefalt meg. Jeg liker veldig godt å variere i sjanger, og liker å lese bøker jeg ikke vet jeg kommer til å like. Jeg burde derfor ta imot flere anbefalinger.

3) Jeg savner pensumlista fra litteraturvitenskap, og innbiller meg at en tydeligere leseplan kan få meg til å lese mer og bedre enn jeg gjør ved å vingle fra bok til bok fordi jeg ikke vet hva jeg har «mest lyst» til å lese, noe jeg gjør altfor ofte.

Mange bokbloggere setter opp lengre leselister. Jeg vil ikke sette opp en liste med femti til hundre titler som jeg aldri kommer til å orke å holde meg til. Min liste skal være overkommelig, det vil si ti titler. Bøkene skal ikke være innkjøpt for dette formålet, kun lånt eller plukket fra egen hylle. Og jeg skal ikke kjøpe en ny bok før jeg har kommet meg gjennom hele denne helt realistiske, overkommelige lista.

Bærum bibliotek arrangerer sommerlesebingo i sommer. Reglene er som følger: Du skal lese en bok for hver rute, og målet er å få bingo eller fullt brett. Kun én bok kan fylle hver rute. Jeg er ikke så opptatt av konkurransen, men syntes mange av rutene var fine. Jeg har derfor plukket et utvalg av utfordringene som utgangspunkt for leselista mi:

Utforsk en ny forfatterSommerregn av Marguerite Duras
Jeg er allerede godt i gang med å lese Sommerregn. Jeg har vært smånervøs for å lese Duras, for hun er en sånn forfatter jeg føler jeg burde like, men som jeg forventet at kom til å være litt vel utilgjengelig. Men denne boka er i hvert fall lett og rar på en veldig fin måte.

Publisert året du ble født: Stengd gitar av Jon Fosse
Veldig gøy å lete seg frem blant bøker som kom ut i 1985 etter noe som frister. Jon Fosse fristet, først og fremst fordi tittelen er skikkelig fin. Men også beskrivelsen gjorde meg nysgjerrig: En tjue år gammel kvinne som bor alene med sin ettårige sønn, en roman om ensomhet. Dessuten er det jo Jon Fosse.

Anbefalt av en bibliotekar: Sjiraffens hals av Judith Schalansky.
Da jeg skulle velge utfordring, innså jeg at jeg ikke har bedt en bibliotekar om en anbefaling siden jeg var barn. I hvert fall ikke som jeg kan huske. Siden jeg har jobbet i bokhandel så lenge har jeg fått haugevis av anbefalinger fra bokhandlere, men ingen fra bibliotekarer. Jeg var derfor ekstra gira på dette punktet. Bibliotekaren på Deichmanske ga meg en varm anbefaling av en av sine favorittbøker. Sjiraffens hals handler om en biologilærer i Øst-Tyskland post-DDR. Egentlig ikke en bok jeg ville kommet til å velge av meg selv, men det er også derfor jeg er spent på å lese den.

Anbefalt av en venn:
Jeg greide ikke å velge, så det ble to.
Dødens herskerinne av Bernhard Aichner: Jeg fikk denne østerrikske krimmen i en veldig gledelig sen bursdagsgave av Bokelskerinnen. En bok jeg aldri har hørt om, men som hun har beskrevet som en velskrevet og mørk krim hun mener vil passe meg. Personlig anbefaling = veldig gøy. Jeg gleder meg!
The Golden Notebook av Doris Lessing: Lessings bok har ligget ulest i hylla mi i to-tre år! Sannsynligvis fordi den er så tjukk. Men et av formålene med denne lista er jo å utfordre meg selv. Dessuten sier en veldig god venninne av meg at den er fantastisk.

En du har tenkt på å leseThe Handmaid’s Tale av Margaret Atwood.
Dette er en bok langt fremme på leselista uansett, siden jeg gleder meg til å se HBO-serien. Denne må jeg nesten bare sette av tid til å lese i sommer. Jada, jeg vet at alle leser den for tiden.

Handlingen lagt til et sted du vil besøke: Invisible av Paul Auster
Kanskje jukset jeg litt. Jeg har ikke valgt boka først og fremst fordi den er fra New York, selv om jeg også kunne tenke meg å reise dit. Men unnskyldningen er god nok for å velge en bok som har ligget i bokhylla mi altfor lenge og som jeg vet jeg kommer til å like. Det er min leseliste, jeg lager reglene!

Ut av komfortsonen: Historien om O av Pauline Réage
Dette var et av de punktene som interesserte meg mest. Jeg endte opp med å velge en bok som jeg prøvde å lese for mange år siden, men ga opp fordi det vrengte seg i magen av ubehag. Nå har jeg vokst litt, kanskje takler jeg den bedre og klarer å se kvaliteten i den.

Skrevet for minst 100 år siden: Dubliners av James Joyce
Jeg vet det vil være tungt å lese Dubliners, for jeg har prøvd. Men jeg har så lyst! Og nå skal jeg. For jeg kan bestemme meg for noe, og holde meg til det.

En bok du leser på en dag: Gjestebodet av Platon.
Denne boka har jeg hatt lyst til å lese i årevis! Men den er jo bare en liten flis på hundre sider. Herved på lista som planlagt søndagslesning.

Fortsettelse følger. God sommer så lenge!