Det er mange som ønsker seg bøker til jul, og mange har allerede funnet ut hvilke bøker de håper på å få under treet og siden lese i den stille romjula, men for de som vil gi bort bøker, men er usikre på hva de skal velge til de forskjellige, så hjelper bokmerker-redaksjonens bokhandler gjerne til. Under følger et utvalg av faktisk stilte spørsmål/utfordringer i boksjappa jeg jobber i, og tipsene jeg gir på en daglig basis nå i julestria.

«Jeg har en onkel som liker spennende bøker»

For de som liker krim, så er helt klart bøkene til Lars Kepler noe av det beste du kan lese. Jeg var überbegeistra for Hypnotisøren tidligere i år, og faktisk like begeistra for oppfølgeren Paganinikontrakten som utkom nå i høst. Dette er strålende krim, sykt spennende, brutalt og finurlig, anbefales på en lang togtur eller en fridag – har du begynt, må du fullføre.

«Jeg har en lillesøster som er forelska i Edward Cullen, men jeg nekter å kjøpe Twilight til henne»

Fortvil ei! Både Axel og jeg går god for Dødslekene av Suzanne Collins, minst like spennende som Twilight, men bedre skrevet. Om du er redd for at Katniss’ kamp mot Capitol ikke er fengende nok, så kan du kanskje begynne med Rubinrød i stedet, den ligger ikke på bestselger-lista, men det burde den gjort. Katniss og Gwendolyn er trygge heltinner å introdusere lillesøstre for. Gjør det i dag! Hvis du tør å bevege deg helt ut av spenningslandskapet, så er Tove Nilsens Skyskraper-bøker en bunke med bøker hun forhåpentligvis vil bli glad i etterhvert, om ikke de fenger allerede denne romjula.

«Jeg har en venninne som bare liker bøker som har vunnet priser»

2010 har vært fullt av litterære priser, som år ofte er og det er massevis av prisvinnere å velge mellom. Mario Vargas Llosa vant Nobelprisen i litteratur og Gaute Heivoll stakk av med Brageprisen, en krimdebutant vant Bokhandlerprisen og vår helt Tor Åge Bringsværd fikk Norsk Kulturråds Ærespris. Men av alle prisvinnende bøker vil jeg trekke frem vinneren av Nordisk Råds Litteraturpris i år, Utrenskning av finsk-estiske Sofi Oksanen, som er noe av det beste jeg har lest i hele 2010.

«Jeg har en niese som er veldig litterær av seg, og det må gjerne være noe på engelsk»

Mine to engelsk-favoritter i året som har gått er The accidental av Ali Smith og If nobody speaks of remarkable things av Jon McGregor. Begge er eldre utgivelser, men en bok går aldri ut på dato. Både Smith og McGregor briljerer språklig og eksperimentelt i bøkene sine, formen er like viktig som handlingen og jeg ble inspirert, rørt og imponert av disse bøkene.

«Jeg har en kompis som bare leser noveller»

Maria Børjas Voksenting er ikke dum i det hele tatt. Det samme kan jeg absolutt si om Jo Sannems novellesamling De vanlige, en bok med fem ganske lange noveller som minte meg på hvor glad jeg egentlig er i å lese noveller selv. Begge er debutanter og fortjener så absolutt mer oppmerksomhet. Kompisen din burde også lese noen dikt, her har du Haruki og jeg av Nils-Øivind Haagensen.

«Jeg skal ha en gave til noen. Hva som helst. Ok, bare gi meg de bøkene du liker best, ta av prisen og pakk dem inn.»

Det er fristende å hente Ibsens samlede skrifter – bind 8 eller lagerfyllet David Baldacci, Dan Brown eller Clive Cussler i storpocket og pakke dem inn, smile og si hadet her, men jeg pleier å gå for Johan Harstads bøker i billige pocketutgaver, Linda Klakkens Den siste beatpoeten, Victoria Durnaks Stockholm sier, og ikke minst Du kan ikke svikte din beste venn og bli god til å synge samtidig av Kim Hiorthøy. Hvis de ikke vil ha pocket, så snur jeg meg og henter ned et par OSV., pakker dem inn og ønsker kunden en god jul før jeg tar meg en pepperkake og venter på neste. En liten uke igjen, men over tusen gode bøker å selge, minst.