Tore Renberg, mannen som skriver om Jarle Klepp. Jeg har sagt hva jeg mener om Tore Renberg tidligere i år, og etter det har jeg faktisk lest Pixley Mapogo, som vi har anmeldt her på bokmerker.org tidligere. Jeg er ikke bare enig med Julie B, jeg strekker det enda lengre og sier at ikke bare er boka skuffende, men til tider rett og slett pinlig. Jarle Klepp fremstår manisk, sytete, barnslig og karikert, og jeg rister på hodet mens jeg leser og tenker: Ville Jarle virkelig tenkt sånn? Ville min Jarle virkelig oppført seg sånn?

Men han er jo ikke min Jarle, han er Tore Renbergs Jarle, det er viktig å huske på. Renberg må jo få lov til å gjøre hva han vil med Jarle. Kanskje skal jeg bare gi meg nå, kanskje bør jeg re-lese Mannen som elsket Yngve og Kompani Orheim, og prøve å glemme at Jarle får en datter, glemme at han er like rasistisk som Carl I. Hagen på en dårlig dag, glemme at han også blir voksen og A4 og glemmer den han en gang var. Det må være både vanskelig og fint å ha skrevet frem en figur som så mange mener noe om. Kanskje fortjener Renberg en pause nå, kanskje skal Jarle få lov til å leve livet sitt i ro uten at vi blander oss og sier at han ikke ville gjort det!

Men jeg gir meg jo ikke. Det var fine ting i Pixley Mapogo også, det var faktisk så fine ting i den at jeg tok meg selv i å lure på hvorfor boka handlet så mye om Pixley, Lotte og Jarle og det pinlige trekantdramaet deres, når det såreste og mest ekte i boka var Helge Ombo og Jarle Klepp. Helge Ombo har møtt veggen og Jarle Klepp ser det ikke før det nesten går så galt at det ikke blir flere bøker med Helge Ombo som sidekick. Hvorfor skrive en bok om hverdagsrasisme, når du kan skrive en bok om alkoholisme, demoner og gammelt vennskap? Her er boka di, Renberg, tenkte jeg mens jeg leste. Her er boka du skulle skrevet. Denne vil jeg lese!

Og nå har boka kommet. Helge Ombo er riktignok ikke temaet, men Jarle Klepp og faren hans er igjen i fokus. Dette er ikke en anmeldelse av den siste boka hans, dette er en slags oppvarming. For jeg gir meg ikke. Du og jeg, Jarle, du og jeg, Renberg. Jeg har fortsatt trua. Jeg har sikra meg et eksemplar av Dette er mine gamle dager og jeg er klar. Gi meg alt du har.