Italienerne er et gammelt folkeslag, og er sin historie bevisst. Som nordmann i Italia opplever jeg dem som oppdatert innen kunst og kultur, de har studert latin, og kan sin litteraturhistorie. Jeg har tidligere skrevet om de små bokhandlerne som finnes overalt, men om du er i Italia i dag, trenger du kanskje ikke kjøpe en bok. I dag er det nemlig dagen for å gi vekk en bok.

23. mai er den offisielle nasjonale dagen for å promotere litteratur i Italia. De har tidenes cuteste hjemmesideadresse, www.Ibookyou.it, og en skjønn logo. Slagordet er ”Se mi vuoi bene, il 23 maggio regalami un libro” som kan oversettes til ”Hvis du er glad i meg, gi meg en bok på 23.mai”. Presidenten i Centro per il libro e la lettura Gian Arturo Ferrari sier:

Å gi en bok i gave er en mer hengiven gave. Med en bok gir vi noe av oss selv, en bit av vår sjel. Vi vil gjerne at dette skal bli en naturlig gest, på samme måte som de forelskede gir hverandre noe på St. Valentindagen, eller barn gir en gave til mamma på morsdagen.

Et vinnende konsept som jeg foreslår vi adopterer sporenstreks!

De siste dagene har det vært en kampanje på italiensk TV og radio for å promotere dagen, tre italienske forfattere har talt bokens sak. Den som kanskje er mest kjent for norske lesere er Roberto Saviano, forfatteren av Gomorra.

Oversettelse (med forbehold om feil):

Jeg er Roberto Saviano…
hvis du føler behov for å forstå det som er rundt deg,
hvis du tenker at å lese er en måte for å leve mer,
hvis du vil lete etter sannheten,
hvis du ikke er redd for ordenes makt
hvis du er glad i meg, gi meg en bok på 23. mai.

Denne reklamen er spesielt aktuell da Saviano for et par uker siden ble anklaget av Berlusconi for å, i sammen med serier som La Piovra, fremme mafiaen ved å gi dem denne oppmerksomheten, hans svar ble trykket i italienske aviser, og også oversatt i Dagbladet.

Samtidig er det også en internasjonal litteraturfestival i Roma, som arrangerer 10 kvelder i løpet av en måned, med solide temaer der de inviterer forfattere, filosofer og musikere til å skape noe sammen. Jeg planlegger å i alle fall dra på den om skjebne som holdes 15 juni, der Jamaica Kincaid og Sapphire (som har skrevet Precious) skal delta sammen med filosof Massimo Cacciari og pianist Alessandra Celletti. Andre celebre gjester inkluderer Herta Müller, Joyce Carol Oates, og Julia Kristeva.

Så selv om jeg ikke er i stand til å legge tyngde på Bokmerkers kjøttvekt kan jeg i alle fall rapportere fra Europas periferi. God søndag, husk å gi noen du er glad i en bok!