NRK sender direkte fra Svenska Akademins annonsering av hvem som vinner den gjeveste av alle litteraturpriser i år.

Murakami ligger øverst på oddslistene, som han har gjort de siste årene, Alice Munro og Assia Djebar hviskes om i krokene, Philip Roth og Cormac McCarthy, Bob Dylan, Jon Fosse, Kjell Askildsen, Per Olov Enquist? Lista over flotte forfattere som fortjener prisen er lang, men bare én i året kan hedres.

Hvem tror vi vinner?

Hvem håper vi vinner?

Personlig holder jeg en knapp på Alice Munro, fordi jeg heier på henne. Og så sender jeg en tanke til alle spente folk der ute, forfattere, bokhandlere, bibliotekarer og bokbloggere – jeg husker hver eneste utdeling de siste 10 årene, da sto jeg klint foran PC-skjermen i sjappa, med linje til forlagene for å bestille inn bøker av vinneren bare sekunder etter at navnet var offentliggjort. Noen ganger vill jubel blant kollegene (Doris Lessing), andre ganger mild undring (fjorårets Mo Yan). Men sommerfuglene er der fortsatt, selv om det ikke er jeg som skal bestille bøkene på telefon i år.

EDIT: Alice Munro vant søren meg. Min favorittbok av henne er Rømlingen, men jeg vil anbefale Alice Munros beste som ble utgitt i 2009 med et et intervju med Alice Munro av Kaja Schjerven Mollerin og Trude Rønnestad som tilleggskapittel. Hva med dere? Har dere en favorittbok?