Axel Berg-Larsen, som tidligere har blogget på Bokmerker.org, har på oppfordring skrevet et gjesteinnlegg om krisen for Hugo Award, den mest kjente prisen for science fiction- og fantasylitteratur. Nominasjonslisten preges av aktivister fra ytterste høyre fløy. Berg-Larsen anbefaler alle SF-entusiaster å være skeptiske til årets prisutdeling.


Den mest kjente prisen for litteratur innen sci-fi- og fantasi-sjangerne er i krise for tiden. Prisen deles ut hvert år på Worldcon, verdens eldste samling for fantasi og sci-fi entusiaster. I motsetning til mange andre priser er blir denne delt ut basert på stemmene og nominasjonene til Worldcons medlemmer, som i teorien er beleste sjangerfans som vil bedømme bøkene basert på kvalitet.

Dessverre gjør denne stemmemetoden prisen sårbar for manipulasjon, og nå har en gruppe med forfattere og andre gått sammen for å manipulere nominasjonene og prisen. Det vil si, de har prøvd dette tidligere, men nå har de faktisk oppnådd sitt mål. Årets nominasjonsliste er dominert av denne gruppens ønskelister (det er to av dem) over forfattere og bøker, og det er samlet en liste som ville vært komisk om den ikke var en litterær tragedie.

Er det en kuppet pris?

Gruppen (som kaller seg ”Sad Puppies”, en referanse til bloggposten som startet det hele) hører for det meste til på ytterste høyre fløy. De mener at Hugo-prisen i flere år blir utdelt på politisk grunnlag og at såkalte ”social justice warriors” har kuppet prisutdeling og at den ikke lenger deles ut til de mest populære og gode science fiction-bøkene.

Denne konklusjonen er tydeligvis basert på at prisene har gått til mange ekle jenter og folk som er mørkere i huden i det siste, og slike folk kan selvsagt ikke skrive god SF. De forsterker argumentet sitt med at forfatterne de selv liker ikke har vunnet Hugo-priser i det siste, noe som selvsagt må være basert på en konspirasjon og ikke at disse forfatterne for det meste mangler både talent, sosiale antenner og kritisk sans.

Wright i sentrum

På toppen av listen troner John C. Wright, forfatteren bak bøker som Throne of Bones, et ”kristent” alternative til Game of Thrones, og The Orphans of Chaos, en vakker bokserie der blant annet skolejenter får jevnlig, og nitidig beskrevet, ris. Wright selv er nominert 6 ganger til årets Hugo, noe som aldri har skjedd før i Hugo-prisens historie, så den såkalte SJW-konspirasjonen som har hindret Wright i å vinne tidligere var helt klart inkompetent i å plassere sine egne vinner på listen tidligere år.

Det lille jeg orket å lese av ham vitner ikke om hans ubrukte talent som prisvinner, det var for det meste kraftig høyrevridd makkverk skrevet av en mann som tidligere har uttalt at alle menn føler en naturlig trang til å banke opp homofile og tok seg direkte nær av at en amerikansk tegneserie viste to jenter som var forelsket i hverandre.

Hvem er Vox Day?

Hvis man kikker listen litt i sømmene finner man også at mange av bøkene ikke er publisert på tidligere nominerte forlag eller er selvpubliserte, men gis ut på et lite forlag i Finland. Der er Theodore Beale, også kjent som Vox Day, er redaktør. Antakelig var det vel SJW-konspirasjonen som hindret disse tydeligvis prisverdige verkene fra å bli publisert ved mer kjente forlagshus.

Vox Day er mannen som ble kastet ut fra den amerikanske foreningen for science fiction- og fantasiforfattere fordi han kalte en medforfatter ”a half-savage”. I tillegg har han blant annet utalt seg positive om Talibans forsøk på å hindre kvinners utdannelse ved å skyte fredsprisvinner Malala i ansiktet. Selv er han bare nominert som forfatter en gang i år, siden forrige forsøk på stemmesanking falt fra hverandre fordi han er en av tidenes mest ufordragelige forfattere. Han går til og med Orson Scott Card en høy gang, for Card er i alle fall en god forfatter under all galskapen.

Resten av valpelisten er for det meste bare uinspirert og kjedelig, med middelmådigheter som Kevin J. Anderson nominert for beste roman. Den endelige nominasjonslisten inneholder heldigvis også noen forfattere som ikke er på den triste valpelisten, da særlig i den svært viktige romankategorien. Tidligere vinner Ann Leckie med oppfølgeren til den eminente Ancillary Justice og Katherine Addison med Goblin King er begge gode nominasjoner. Skal du på Worldcon i og kan stemme, stem på disse og sett No Award over alle valpenominerte, så får vi i alle fall noen verdige vinner.

Fremtiden for Hugo

Det er problematisk at den opplagte manipulasjonen av Hugo-prosessen vil skade prisens rennomé. Hvis dette blir det normale ved hver nominasjonsprosess vil prisen raskt miste sin verdi som en målestokk på kvalitetslitteratur innen SF. Hvis alt man vil ha er et rakett-trofé kan man kjøpe det på et premieutsalg. Prisens verdi ligger i hva den representerer, og det er dette som står for fall i årets Hugo.

Selv tenker jeg, som George RR Martin, at Hugo-prisen muligens har utspilt sin rolle. Allerede er Nebula-prisen ofte en bedre indikator på kvalitet. Denne prisen deles ut av forfatterforeningen som utviste Theodore Beale, så de har i alle fall litt kollektiv rasjonell sans. Mange folk fra alle sosiale lag er med i denne foreningen, så man kan ikke akkurat hevde at den prisen er manipulert.

 Tidligere vinnere

Det er ikke slik at Hugo-prisen ikke deles ut til SF-forfattere fra den politiske høyresiden. Flere har vunnet Hugo tidligere, uten å få selvødeleggende trassanfall. Forskjellen er at disse forfatterne skrev velskrevne, interessante og lesbare bøker, slik at de kunne vinne prisen på kvaliteten alene. Heinlein ville ledd av denne gjengen med dårlige tapere. Brandon Sanderson gjør det trolig allerede.

PS: Jeg har kjørt flere av lenkene her via dontlink, så de ikke gir gode lesertall på nettsiden til folk som Vox Day. En av Wright lenkene er til et lagret bilde av bloggen hans, siden han har redigert den i etterkant.


Axel Berg-Larsen (30) er biolog og glad i science fiction. Han har vært med i Bokmerker-podkasten og snakket om science fiction og fantasy tidligere – det kan du høre her.