Verdens bokdag ble første gang arrangert i 1995 da den ble vedtatt som «dag» av UNESCO. I dag feires den over hele verden, også i Norge. Hvis du ennå ikke har gitt bokdagen den oppmerksomhet den fortjener, har NRK har en finfin oversikt med forslag til hvor du kan feire dagen. Bokmerkerredaksjonen har på sin side gjort sitt beste for å markere begivenheten.

Skattejakt og kake
Anna Katharina startet dagen med  skattejakt på Studia, som hadde gjemt 400 gratis bøker rundt om i butikken.
– Det var gale mennesker over alt, men jeg sikret meg fem godbiter, forteller hun opprømt.

Hun trekker særlig frem Georg Johannesens sitatbok som et strategisk funn, men tror også grammatikkboken i engelsk kan komme godt med.

Kristin feirer alltid verdens bokdag, rett og slett fordi det også er hennes bursdag. Strategisk? Jepp! Da hun var speider tok det helt av, dette er jo St. Georgsdag også. Så Kristin har brukt dagen på å takke for alle gratulasjonene på Facebook. Det tar sin tid. Dessuten ble det is, sjokoladekake og twist til lunsj. Sånt skjer.

– Jeg leste hos Thauke2 (som også har bursdag i dag!) at mange gir bort bøker på denne dagen. Det synes jeg var en veldig fin ting å gjøre, så jeg bestemmer meg herved for å gi bort det ene eksemplaret mitt av Tegn til kjærlighet av Jan Kjærstad. Har du lyst på den?

Woulda-shoulda-coulda
Hanne har derimot ikke fått med seg at verden feirer bokdag i dag, og reagerer med et «oi.»

– Nå føles det jo ekstra kjipt at jeg klarte å forsove meg så mye at det aller mest minner om å være enten jetlagga eller tenåring. Jeg kunne jo ha stått opp tidligere og tatt med ei bok og spist frokost på kafé med ekstra god samvittighet, men det faller litt i fisk når man ikke våkner (ordentlig) før klokka tre, sier hun med et sukk. Hun innrømmer at hun generelt er litt dårlig på å feire slike verdensdager.

– Det er så mange av dem. I går var det visstnok den internasjonale that’s-what-she-said-dagen, for eksempel. Hvordan skal man liksom feire det? sier Hanne.

Linn merker heller ikke forskjell på alle dagene, for i bokhandelen er det alltid bokdager.

– Det har vært stille i bokhandelen i dag, men jeg har rydda litt, og i lunsjen leste jeg den første novellen i Voksenting av Maria Børja, kanskje jeg skal hjem og lese ut den i kveld, mens jeg tar en øl og spiser brødskiver med peanøttsmør og nugatti, sier Linn.

– Sjefen min sier at hun skal hjem og synge litt for alle bøkene sine, om hun mener det alvorlig, vet jeg ikke. Hva synger man for bøker? Er det bursdagssang på gang?

Ja, er det bursdagssang på gang? Hvordan har DU feiret bokdagen?