Berlin. En veiviser
Knut Hoem
Spartacus Forlag 2010
271 sider

Reisebøker. De blir fort feriens selvpålagte tvangstrøye! Og her kommer enda én! Om hipsterreisemålet Berlin, intet mindre.

Den selverklærte Berlin-patrioten Knut Hoem tar oss med på en tur som er befriende fri for det rituelle pjattet om hoteller, museer og shoppingsentre. Forfatteren er en lystig spaserende og dyktig observerende gjest. Den slentrende flyt fra bydel og bydel er Hoems foretrukne middel i forsøket på å finne Berlins essens.

I boka, som er full av lekre fotografier i svarthvitt, gir Hoem et personlig overblikk. Han prøver å gripe sjelen til byen med den usedvanlig kronglete og dramatiske tilblivelseshistorien – en by som det er litt vanskelig å finne fram i, men som allikevel framstår mer vital enn noensinne.

På forsiden: et renskåret foto av fjernsynstårnet – «en spiddet fullmåne…kompassnålen hele byen orienterer seg etter.» Underlige, opplysende og overivrige publikumsfrierier mellom permene. Bydelen Friedrichshain beskrives for eksempel av Hoem som «en frekk, uforskammet og sjarmerende jente med kjeledress og militærstøvler.» Hun (fortsatt bydelen altså!) er «kjæreste med en pønker fra Kreutzberg, som hun ble tvangsgiftet med ved bydelssammenslåingen i 2001.» Idiotisk skrevet selvfølgelig, men likevel herrrlig. Fansen av Dag Solstad får vite at forfatteren, som i alle år har påstått å holde til i bydelen Kreutzberg, egentlig er hjemmehørende på «feil» side av kanalen, i Neukölln. Og i hyperbarnevennlige Prenzlauer Berg er visstnok det meste sentrert rundt middelklassenurkenes velvære. Mens foreldrene slurper kaffe, sitter de håpefulle rundt en «stor innendørs sandkasse mens de drikker øko-brusen Bionade og diskuterer hvilken Kinder-disko de skal på i helgen.»

Hoem har skjønt det: å reise er ingen checklist. Viktigere: å farte rundt, bruke sansene, stole på egne innfall og ønsker. Her er det mer om David Bowies Berlin enn om byens hoteller, mer om Berlin sett gjennom populærkulturen enn beskrevet gjennom tørre fakta, mer om folk enn om bygninger.

Knut Hoem er utvilsomt en engasjert selger. Men så har han da også et upåklagelig kvalitetsprodukt å tilby. Hvis Berlin var en bolle, ville jeg spist den uten å nøle!