Vi skal selvsagt ikke bare intervjue rikskjendiser i fredagsportrettene våre. Det er like interessant å finne ut mer om lesevanene til oss vanlige, dødelige. Da er det viktig å oppsøke ulike mennesker, tenker vi. Og denne uken spør vi oss – er det bare norsklæreren som leser, eller kan også gymlæreren bidra til den litterære diskusjonen på lærerværelset?

kent-bjarte1Med Paulo Coelho i baklommen
Kent Bjarte Træen (39) er lærer på Nygårdslien skole i Bergen, hvor han blant annet underviser i gym. Han forteller at den boken han helst ville levd i var De tre musketerer av Alexandre Dumas, en kjent og kjær bok som oppsummerer mye av Frankrikes historie på 1600-tallet.

– Hvilken bok vil du ha i baklommen når du dør, da?
– Åh, det må bli Paulo Coelhos Alkymisten.

Den siste boken han anbefalte til noen var imidlertid suksessen Menn som hater kvinner av Stieg Larsson. Han understreker at han helst leser skjønnlitteratur, og at krim er en av hans yndlingssjangre.

Men Staalelsens 1900-triologi ble han aldri ferdig med. Uten at han helt forstår hvorfor selv. Boken har likevel beholdt en plass i bokhyllen, ulikt Jan Guillou-boken han kastet etter bare 20 sider. Bokhyllen skulle han gjerne organisert alfabetisk.

– Men jeg har en kone som vil ha estetikk og symmetri, og da firer jeg på krava.

illustrasjon-gymlc3a6rerForfatterdrøm om barnebok
Kent Bjarte er en allsidig leser, som får med seg mye barnelitteratur, både på jobb og hjemme. For tiden leser han Rasmus på loffen av Astrid Lindgren for en av 3.klassene på skolen. Av lydbøker nevner han Rampete Robin av Francesca Simon, som er en storfavoritt på biltur. Det er også døtrene hans som står for bokmerkeproduksjonen, noe vi selvsagt hyller som en flott aktivitet. Som de fleste av oss tyr likevel Kent Bjarte til eselører innmellom – men bare i pocketbøker.

Som lærer er Kent Bjarte selvsagt opptatt av den oppvoksende generasjon og deres interesser, og han innrømmer at han har en drøm om å skrive en barne- eller undomsroman fra fotballmiljøet.

– Hva skulle forfatterpseudonymet ditt vært, da?
– Nei, hvis jeg først skriver en bok, vil jeg helst ha navnet mitt på forsiden.

Hamsun fenger ikke
I voksen alder blir det ikke så mange bøker å få i gave, men Kent Bjarte husker godt at bøker stod høyt på ønskelisten til jul i barndommen. Én bok han imidlertid aldri kommer til å ønske seg, er biografien til Siv Jensen, når den en gang kommer. Da leser han heller Pondus, hvor han eier samtlige album, bøker og hefter.

– Har du en bok du skulle ønske du hadde skrevet selv?
– Sult av Knut Hamsun hadde ikke vært så dumt. Så hadde jeg sluppet å lese den selv …

Han trekker frem historien-om-bøkene som meget omgjengelig litteratur:
– Det er universell bøker som alle kan klare å lese, mener han.

Joda, han er lærer. Men stereotypien min om gymlæreren som sportidiot og trofast leser av friluftslivsmagasiner er gjort til skamme. Akkurat som jeg håpet på.