398px-Tore_Renberg_-Dag_Knudsen_08-I går var jeg på Studentersamfunnets arrangement med Tore Renberg. Det var den underbare blandingen av interessant og underholdende, han kåserte over sin tid som student i Bergen, leste fra Charlotte Isabell Hansen og svarte på diverse spørsmål.

Mot slutten var det ikke lengre noen tvil, jeg var blitt forelsket i Tore Renberg.

Han var kvikk, morsom, intelligent, han hadde hele forsamlingen i sin hule hånd. Det var med et stikk av sjalusi jeg måtte registrere at han var gift. Så nå må jeg lese alle bøkene hans. Uavhengig av andre planer. Fordi jeg liker han, og syns han var, om ikke kjekk, så i alle fall ikke ubehagelig for øyet.

Er det en overfladisk avgjørelse? Skal man ikke forelske seg i forfattere gjennom deres skrevne ord, heller enn basert på at du vil tilbringe tid med dem. Mulig det. Men dette er ikke første gang.

I forbindelse med festspillene var jeg på en kjøretur med Vigdis Hjorth fra Flesland til sentrum. Mitt forhold til Vigdis Hjorths bøker har vært blandet. Jeg leste Den første gangen som ungdom og følte at Hjorth rett og slett ikke fattet hvordan det var å være ungdom. Heller ikke Jørgen + Anne er sant vakte begeistring hos meg. Som litteraturstudent har jeg hatt Om bare på pensum, og selv om jeg var forbløffet var jeg ikke imponert.

Men da jeg møtte Vigdis Hjorth endret alt dette seg, for hun var så morsom og interessant å snakke med. Plutselig var alle kritiske tanker om forfatterskapet hennes som blåst bort, og jeg ville lese alle bøkene hennes bare for å henge ut med henne en liten stund.

Så nå lurer jeg på, har dette skjedd dere noen gang? Forelsket i forfatteren, heller enn forfatterskapet? Eller har dere opplevd det andre veien, at dere møter forfatteren, og oppdager at du misliker dem sterkt? Og hvilke forfattere kunne dere tenkt dere å møte?

Dersom du er forelsket i Tore Renberg i en mer litterær sammenheng kan jeg for øvrig opplyse om at han planlegger å gi ut en bøk om Helge Ombo og broren hans, som visstnok skal hete Brødrene Ombo. Det blir gøy, håper han kommer til Bergen for å lese fra den, da er jeg på plass på første rad.