flylektyreThings I’ve Learned From Women Who’ve Dumped Me
Red: Ben Karlin
Grand Central Publishing, 2008

En av sommerlektyrens nærmeste venner er flylektyren. Selv om mange sverger til aviser og ukeblader (selv har jeg gjort det til en pinlig sport å samle opp brukte aviser fra medpassasjerer på flyplasser) holder fremdeles flylektyren, eller reiseboka om du vil, stand som tidsfordriv når en skal forflytte seg. Personlig pleier jeg å ha med et lite utvalg med bøker (i tillegg til de halvstjålne avisene). Dette gjør at jeg ankommer med skeiv rygg som et resultat av tung håndbagasje, fordi jeg rett og slett ikke kan begrense meg til en bok. Jeg har gjerne med en tyngre bok som jeg har prøvd å lese lenge (la det ikke komme som en overraskelse at det er Mesteren og Margarita på denne turen), og så har jeg gjerne med en fagbok (siden alt jeg vil er å lære italiensk falt valget på den glimrende Improve your italian), og så har jeg med den lette boka, som i realiteten er den jeg mest sannsynlig kommer til å lese. Alle bøkene er i pocket, dette for ikke å skade meg selv for livet med å dra rundt på dem, men også slik at jeg skal kunne kaste dem/legge dem igjen når jeg er ferdig med dem (for nei, jeg er ikke en av de crazy folkene, sannsynligvis 90% av dere som leser dette når jeg tenker meg om, som tar vare på pocketbøker). Dersom du, i likhet med visse personer jeg kjenner, synes det er flaut at andre ser deg med lett lektyre, er det fullstendig mulig å ha med seg bokomslaget til en god, russisk klassiker som kamuflasje.

Uansett, dagens flylektyre plukket jeg med meg fra USA, og er et godt eksempel på hvordan jeg lett lar meg lokke av lange og spesielle titler. Things I’ve Learned From Women Who’ve Dumped Me er en antologi med tekster fra forskjellige menn, hvorav de fleste komikere, og forfattere for TV-show som Saturday Night Live, inkludert min egen personlige helt Steven Colbert. Redaktøren Ben Karlin er da også en tidligere senior redaktør for The Onion, tidligere sjefsprodusent for både The Daily Show with Jon Stewart og The Colbert Report. Tekstene er veldig forskjellige i form, vi har en popsanganalyse, et referat fra en telefonsamtale med hun som dumpet, mens mange er gjenfortellinger om hvordan den helt spesielle jenta på barneskolen/high school/college var en hjerteknuser de aldri glemte. Jeg hadde håpet at det skulle være mer morsomt, men jeg lo faktisk høyt av #Lesson 41: Dating a stripper is a recipe for perspective mens jeg ventet på Oslo-flyet i Paris. Og når man ler høyt av noe alene i offentligheten er det jo som oftest en god indikator på at noe er morsomt. Generelt er tekstene jevnt over gode, men etter å ha lest mange sitter man overraskende igjen med et inntrykk av at alle brudd egentlig skyldes menns idioti. Som for så vidt ikke er den verste moralen en bok kan ha. Dersom du ikke vil kjøpe den kan du alltids satse på å finne den igjen i stollommen på en av de bakerste vindusplassene i et Air France fly.