Vi er mange som går rundt med sommerfugler så store som Orange-scenen i magen nå, en liten uke før det braker løs på jordet i Danmark. 70 000 mennesker skal bo i telt på et lite sted, drikke øl, bade, ligge i gresset, se på himmelen, rote seg bort, finne hverandre igjen, skrike seg hese, kysse i ølkøene, spise fish’n’chips og juble på konsert. Men vi skal også lese.

Jeg har alltid med meg bøker til Roskilde, og andre festivaler. På Roskilde ender jeg alltid opp med å ta med meg flere bøker hjem, enn de jeg kom med, for i Roskilde by er det et lite antikvariat som vi alltid besøker, og jeg klarer rett og slett ikke å gå ut derfra uten å kjøpe med meg noe. Mens de andre drikker vin i bakgården, scanner jeg hyllene, stryker fingrene mine over bokrygger, lager bunker, legger fra meg bøker, velger bort, velger fler, teller pengene, og til slutt legger jeg kanskje fem-seks bøker på disken, betaler dem og går ut til de andre. Har du kjøpt bøker nå igjen? Ja. Alltid.

Hva leser man på festival? Alt mulig. Min venn Tobias, som dere ser bilde av over, leste følgende bøker på Roskilde’08:
Buzz Aldrin – hvor ble det av deg i alt mylderet? av Johan Harstad
The crying of lot 49 av Thomas Pynchon
Cat’s cradle og The Sirens of Titan av Kurt Vonnegut

Jeg leste bare Beatles av Lars Saabye Christensen, men jeg skylder på at det ble mer kyssing enn lesing, og kyssing er en godtatt unnskyldning.

Festival-lesing er ekstremt undervurdert. Selv om du er på en festival som ikke varer like lenge som Roskilde, så er det alltid muligheter til å lese. Hva er en av hovedingrediensene på en festival? Jo, køer. Jeg vet ikke med dere, men jeg kjeder meg utrolig lett. Utrolig lett! Jeg må lese mens jeg pusser tenner, så fort kjeder jeg meg. Kø-ståing flere ganger om dagen gjør i hvert fall at jeg kjeder meg, så derfor har jeg alltid en bok i veska. Jeg leser tre sider i do-kø, fire sider i øl-kø, en hel bok i festivalbånd-kø, ti sider mens jeg venter på at Tobias og Krummis skal kjøpe mat til oss, to sider før jeg sovner, en hel bok mens vi ligger på gresset i sola og venter på at favorittbandet vårt skal spille.

Hvilke bøker bør du ha med deg på festival i sommer? Du kan jo ta en titt på våre sommer-boktips eller raske med deg de fem-seks bøkene du ikke har lest ennå, og som du ikke engang husker når du kjøpte.

Neste uke ligger jeg på et forhåpentligvis solfylt jorde i Danmark, med en bok i den ene hånda og noe godt å drikke i den andre, 70 000 mennesker rundt meg og alt er bare kärlek och musik. Og litteratur. Kanskje vi ses?

God bok, og god festival!

(De fantastiske bildene er tatt av den eminente tjejen Therese Bosrup Karlsen, også kalt Krummis