farlige hvetebrødsdagerSiden det nå er sommer, vil jeg holde meg til det lette og anbefale en bok jeg falt for som femtenåring og siden har lest om igjen flere ganger. Farlige hvetebrødsdager er skrevet av dagbladetjournalisten Axel Kielland (1907-1963) mens han levde som flyktning i Sverige under andre verdenskrig. Den er da også preget av denne situasjonen.

Boken tar da også for seg tematikken rundt motstandsbevegelsen, ispedd en god dose kjærlighet og spenning. Ann Dickson, amerikaner og journalist, er fanget i et bombet Berlin. Hun lever i en kjeller i et av de mange raserte husene i byen, hvor motet svikter i takt med at matreservene skrumper inn. Redningen hennes skal vise seg å være den svenske forretningsmannen Gösta, som går med på å gifte seg med henne for å få henne ut av landet. Gösta er forlovet hjemme i Sverige, så ekteskapet er selvsagt bare proforma. Enn så lenge.

For å gjøre det enda vanskeligere for selv, bestemmer Ann seg for å ta med seg viktige papirer for de allierte når de reiser. Gestapo kommer på sporet av dem, og spenningen øker for hver etappe på reisen.

Jeg liker slike bøker som denne. Den er godt skrevet, meget underholdende, og den har lært meg en god del om andre verdenskrig og hvordan hverdagen var for vanlige folk under krigen. Selvsagt er det en god dose politikk med i spillet, men fokus er like mye rettet på vanskelighetene uskyldige mennesker så vel som motstandsbevegelsen møtte. Små helter dukker opp over alt i boken, og latteren sitter løst, selv i håpløse situasjoner.

hørespilletFarlige hvetebrødsdager svinger mellom ulike sjangre. Den er innom den hardkokte krimsjangeren, spenningsromanen, kjærlighetsromanen og den historiske romanen. Jeg koste meg glugg ihjel da jeg leste den. Eller, vent, jeg hørte den jo på lydbok. Den finnes i to utgaver. Den første er fra 1992, innlest av Marit Andreassen. Den er slett ikke å forrakte. Farlige hvetebrødsdager er imidlertid også gitt ut som hørespill i NRk og er å finne på CD. Denne versjonen har jeg ikke hørt, men den er sikkert helt topp. Dersom du ikke finner boken i butikken, har de den i alle fall på biblioteket. Det var der jeg første gang la min elsk på denne sommerferieklassikeren. Den har vært fast inventar på biltur over fjellet til Oslo et par år, tror jeg.

Sånn for ordens skyld – Axel Kielland er barnebarn av Alexander Kielland. Så slipper du å lure mer.