prideofbaghdadPride of Baghdad

Brian K.Vaughn og Niko Henrichon

DC Comics Vertigo, 2006

«I hope there are other animals my age out here. I always wanted to kill a baby goat.»

Det finnes de som hevder at det bare finnes to typer personligheter, hundepersoner og kattepersoner. I så tilfelle er jeg uten tvil i den siste kat(t)egorien. Det er derfor ikke en overraskelse at jeg hadde et meget godt førsteinntrykk av en tegneserie der kattene er hovedpersonene. Det skal sies at kattene, i dette tilfellet av arten Panthera leo, bare er et symbol på flyktninger generelt, og flyktninger i Baghdad etter Saddams fall spesielt. Men det gjør dem ikke mindre kosbare. Som hovedpersoner i en allegorisk historie om verdien av frihet satt opp mot trygghet er vel ingenting så perfekt som en familie med katter.

Tegneserien er inspirert av den sanne historien om en liten flokk med løver som flykter fra en dyrepark i Baghdad midt under det amerikanske angrepet på byen i 2003. Vi følger de fire løvene Zill, Noor, Safa og Ali mens de prøver å bli vant til sin nye frihet midt under voldsomme krigsherjinger. For dyr som har levd store deler av livet i fangenskap er parkene i Baghdad både paradis og helvete, og de får både livssyn og tilværelse snudd på hode i løpet av kort tid. Løveflokken vandrer gjennom Baghdads utbombede gater, og Henrichon viser de triste omgivelsen på en mesterlig måte. Tegningene er virkelig halve opplevelsen i denne serien, og følelsene dyrene uttrykker er imponerende fremstilt.

Hele konseptet kan virke som plottet til en Disney-film, men dette er på ingen måte «Løvenes Konge». Som sagt kan man lese hele historien som en fortelling der frihet settes opp mot trygghet, og orden mot kaos. Løvene har forskjellige meninger om dette, og de krangler ofte om hva de skal gjøre og hvorfor. Noor er den radikale opprøreren som vil ha frihet for enhver pris, Safa er den kyniske realisten, Zill er den praktiske opportunisten. Men det er Fajer, representant for undertrykkelse og kontroll, som jeg føler er den beste karakteren. Han er en gigantisk, blodtørstig bjørn som snakker som en veltalende politiker. Kontrasten er morsom, og poenget uunngåelig.

I siste instans er «Pride of Baghdad» en historie om flyktninger og frihetens pris, men også en historie om Iraks kortvarige frihet etter den amerikanske invasjonen og om stolthet som går før fallet, som det jo heter. En løveflokk er jo som kjent «a pride of lions», litt som dødssynden. Boka er kanskje ikke alltid like subtil, men historien er godt fortalt og fasinerende likevel. Jeg kan anbefale den til de fleste som liker tegneserier med noe å si, med mulig unntak av de av dere som er veldig glade i sjiraffer. Stakkars sjiraffer…..

pride-2