Man går på IKEA själv och allt gör ont allt luktar björk och kartong en man i stentvättade jeans stirrar på en matta i en kvart man står på håll och betraktar hur hans byxor skär in i röven det finnes en slags symbolik i allt.
AFV Press, 2017
35 sider
(Eksemplar kjøpt hos Møllegades boghandel i København)

AFV Press utgir chapbooks. Dette er små hefter, gjerne håndsydde bøker, som utkommer i små opplag og kun selges hos noen få bokhandlere, samt via nettsida deres. Jeg har kjøpt et par av utgivelsene deres før, og er veldig glad AFV finnes. Det er alltid noe gøy der, noe jeg aldri har hørt om før, noe jeg ikke ville lest hvis ikke AFV stifta eller sydde sammen ei lita bok jeg kunne kjøpe og ta med meg hjem.

I fjor utkom en liten, oransje chapbook med den lange tittelen Man går på IKEA själv och allt gör ont allt luktar björk och kartong en man i stentvättade jeans stirrar på en matta i en kvart man står på håll och betraktar hur hans byxor skär in i röven det finnes en slags symbolik i allt. Tittelen er et dikt i seg selv, og denne lille boka på 35 sider er full av gullkorn som dette.

Forfatteren Leonard Franzén kommer fra Malmö og har også utgitt en bok som heter Ex-kille. Etter å ha lest denne lille chapboka, må jeg umiddelbart få fatt på Ex-kille også, kjenner jeg. Hvorfor? Se her, da:

Man åker till Thailand i två veckor
glömmer sina antidreppresiva hemma

man äter pad thai som smakar
kartong

ser några skabbiga krabbmakakar på en
strand

på kvällen går solen ner precis som på
alla andra ställen

Diktene til Franzén er håpløse og fine på samme tid. De fikk meg til å le, kjenne meg igjen og ville gi opp, alt i en cocktail av følelser. På den lille tida det tok meg å lese gjennom chapboka virvla diktene gjennom tankene mine og gjorde meg oppspilt og motløs, glad og trist. Diktene sveiper innom arbeidsløshet, ensomhet, kjærlighet og kjærlighetssorg, fattigdom og fyll, små glimt av lykke og liv. Det er så hverdagslig og nedpå skrevet, samtidig som jeg synes dette er en stor, liten bok.

man förstår att
existensen bara är handlingar staplade
på varandra
precis som en dikt bara
är ord staplade på varandra

Jeg kunne hatt lyst til å sitere hele boka for dere, men jeg håper disse to smakebitene holder til at dere også vil tilbringe “en kvart” med Leonard Franzén, og kanskje etterpå også skrive Ex-kille på ønskelista for videre lesning.