Rasmus på loffen, en tidlig road-tripper

Kristin har vært på roadtrip. I USA. The real thing med motels, veikromat og sære attraksjoner. Anna Katharina skal på roadtrip. Til Oslo. En spontan greie med ett stopp på veien før hovedstaden byr på sightseeing til vi stuper. Mat og kartbok er pakket. Men hva med litteraturen? Dersom vi strekker begrepet litt, er det et hav av bøker å ta av.

De aller fleste barnebøker har en såkalt hjemme-borte-hjemme-struktur, og her finnes det helt klart mange skjulte roadtripskatter. Scenarioet ”barn er misfornøyd, misforstått og underernært på oppmerksomhet, rømmer, møter farer, drar hjem og lover aldri å rote seg bort igjen” er velkjent.

Den første boken som kommer en i hu er nok Rasmus på loffen som handler om Rasmus, som rømmer fra barnehjemmet for å reise rundt med lofferen Oscar. Her får man grundig innsikt i det harde livet på veien, og denne boken anbefales for de skikkelig hardføre. Liker du denne, er nok også Frendeløs noe for deg.

I Jorden rundt på 80 dager benytter Phileas Fogg seg riktig nok av både båt, tog og kamel, men den hører med på listen.

En god kandidat er også Nils Holgersons forunderlige reise av Selma Lagerlöf hvor lille Nils som følger grågåsa Morten på reise gjennom Sverige. Kanskje ikke så mye ”road”, men masse ”trip”.

Dilemma: Dra på tur med Viggo Mortensen, men kun i apokalyptisk setting, eller bli hjemme?

Da får man heller ta det igjen med boka The Road, nå også film med Viggo Mortensen. Speaking of Viggo, så kommer man vel neppe utenom Ringenes herre-trilogien i denne oversikten. Selv om man i teorien kunne dratt hvor som helst med Viggo Mortensen er ingen av alternativene optimale. Veien er både lang og skummel. En slags ekstremvariant. Få tissestopp, men i alle fall mye snakk om matpauser i begge.

En skikkelig dårlig idé når du er ute på langtur er å lese bøker som gjør deg kvalm. Det kan være gode bøker, for all del, men for mye fokus på lukt, smak og forråtnelse bør unngås – herved anbefales Jenny Hvals Perlebryggeriet til en dag du ikke kjører svingete vestlandsveier.