Hervé Tullet
En bok
Mangschou forlag, 2011

«Du vil ikke tro hvor morsom denne boken er!» sa jeg til mamma.
«Du får bilde av en gul prikk, og så skal du trykke på den prikken, og da på neste side er det TO gule prikker! Og så rister du på boken, og alle prikkene stokker seg om, og så blåser du, og da blåser du så hardt at de nesten forsvinner!»
«Åh, ja,» sa mamma, barneskolelæreren, «jeg skjønner at det er morsomt for barn!»
«For barn… Pffffft.» sa Kristin. 25 år.

Jeg lo faktisk så jeg holdt på å trille av stolen. Boken er ingen heksekunst, men nettopp i sin enkelhet appellerer den så utrolig. Og det viktigste med boken er at den engasjerer leseren i stor grad. De fleste bøker for voksne kommer nemlig ikke med manual: Det er forventet at du kan likesågodt høre den som lydbok, som sluke den selv på fire timer eller lese 10 sider på trikken. Tenk hvor forskjellige slike leseropplevelser blir? I En bok er situasjonen derimot mer låst: Du må rett og slett gjøre som boken sier. Nei, du kan ikke få den som lydbok.

Og ja, kanskje du er en kjip møkkamann som leser boken og tenker «Jaha, her var det én prikk og nå er det to, okei, hva var så gøy med det?», men da er du altså en kjip møkkamann. Denne boken krever at du enten er to år og fortsatt tror at bøker er magiske, eller at du er blitt 25 og fortsatt tror helt innerst at bøker er magiske. For står det i boken at du kan stryke på illustrasjonene for å endre dem, så kan du det.

I en slik bok er det viktig at bildene ikke misforstås, og tegningene har enkel symbolbruk. Kun én gang måtte jeg stoppe opp, da beskjeden bare var «Skru på lyset igjen». Men hvordan skulle jeg gjøre det? Jeg gjorde det samme som jeg hadde gjort for å skru av lyset, og heldigvis virket det og lyset var på igjen på neste side. Ellers hjelper bildene til å forstå: I mørket ser man spor av lys som gjør at man forstår hvilken retning man skal blåse bort prikkene. Enkelt og elegant.

Forlaget skryter av at sidene er ekstra sterke, slik at små barnehender kan lese dette. Hah. Akkurat som jeg kommer til å dele mitt eksemplar med små barnehender. Nei, dette er Kristin sin bok!