Treet-Omslag-Høy

Det gavmilde treet

Shel Silverstein 

Oversatt av Siri Nilsen

Figenschou Forlag AS

 

Teknisk sett er vel dette er en bildebok. Det er bare det at hvis jeg kaller det er bildebok, så er det så mange av de menneskene som virkelig burde lese denne boka som velger den bort. Det er i alle fall en fordom som regjerer i mitt hode, godt mulig den er helt feil. Uansett, dette er en bok som forteller en historie ved hjelp av tegninger og ord. Tegningene er enkle, med sort strek på hvit bakgrunn, og ordene er heller ikke mange eller vanskelige. Det er enkelt, fint, og lar budskapet og historien være i fokus.

19gxxio6k0lqsjpg

Det gavmilde treet (The Giving Tree) er visstnok en amerikansk klassiker, men jeg oppdaget den først da jeg hørte et radiointervju med Siri Nilsen. Hun har oversatt teksten til norsk, og snakket om boka på en så varm og begeistret måte at jeg bestemte meg for at jeg bare måtte få lest den.

Etter å ha jobbet en del år i barnehage, ser jeg at denne boka er perfekt for å bruke i en hvilken som helst barnegruppe. Jeg kan ikke annet enn å anbefale alle som tilbringer tid sammen med barn å investere i denne flotte boka. Den er helt fabelaktig for å starte samtaler om de større tema i livet, om vennskap, miljøvern, følelser, verdier og hva som er riktig og galt. Noe av det fineste med å jobbe med barn er helt klart alle de gode samtalene man har med barna. Ikke for å plagiere Kronprinsen altså, men det er virkelig verdifullt, og disse små kroppene er jo så observante og smarte, og vi voksne kan absolutt få utvidet våre egne perspektiver etter en samtale med en tre-fire-fem-åring. Mye av det som er virkelig feil i verden og som vi voksne bare har lært oss å blokkere ut og leve med, ser barneøynene godt, og de slutter som regel ikke å spørre etter å ha fått svaret «sånn er det bare» eller «ja, det er triste greier, du.» Man ler av fire-åringens «hvorfor-hvorfor-hvorfor»-tilnærming til verden, men kanskje hadde verden vært et bedre sted dersom vi voksne tok oss mer tid til å stille de vanskelige spørsmålene, brukte mer tid på å spekulere på hva vi kan gjøre for å forandre det som ikke er bra, og så faktisk gjøre noe? Jeg bare spør.

young man want applesDet gavmilde treet er en fin bok å bla i sammen. Selve historien handler kort fortalt om en liten gutt og hans forhold til et tre, om deres relasjon og hvordan den utvikler seg etter hvert som gutten blir eldre. Moralen i boka er lett for oss voksne å se, og kan kanskje oppleves litt som å få det inn med teskje, men samtidig er budskapet her noe som nok ikke kan sies for ofte. Jeg skal ikke selge hele denne historien i denne omtalen, og velger derfor å la det bli med anbefalingen. Om du er mamma, pappa, bestemor, onkel, tante, førskolelærer eller barnehagemedarbeider, kjøp denne boka og les den sammen med barna du omgås. Hundre prosent sikker kan man ikke være på noe her i livet, men jeg slår til med en prognose på at det nittini prosent sikkert vil bli suksess.