I natt er det premiere på filmen New Moon, som er basert på boka av Stephenie Meyer, og jeg er en av mange som gleder meg. Som bokhandler og ivrig leser, bokelsker, litteraturformidler, og ikke minst skribent, synes jeg det er verdt å klappe for at bøker kan få så mye oppmerksomhet som det blant annet Twilight-sagaen har fått. At folk kan stå i kø utenfor bokhandelen for å sikre seg den siste boka til en forfatter. At det kan være fester og nattåpent, at det kan være like mye oppstyr og forventning rundt et bokslipp som rundt en filmpremiere, et teaterstykke eller en konsert.

Det eneste jeg har å sammenligne Twilight-oppstyret med er Harry Potter. Bokhandlere verden over hadde nattåpent for flere av de siste utgivelsene i serien, klokken 01.01, norsk tid, en sommernatt i juli åpnet bokhandlere døra, bød på brus og godis, hadde bokstabler som rakk nesten til taket, og menneskene strømmet inn i butikkene. Da de norske oversettelsene ble sluppet i desember kjørte man samme opplegget, og kundene var ikke vonde å be.

Det kiler i magen og folk tripper utenfor dørene, og så åpnes de og man kan gå inn og sikre seg et eksemplar av en bok man har venta lenge på. Til nå har dette vært et fenomen forbeholdt Harry Potter og Twilight-bøkene, men jeg er ikke så sikker på at det bare er de som fortjener nattåpent og store bokhandel-feiringer. Jeg hadde helt klart stått i kø for å sikre meg et eksemplar av Per Pettersons neste bok, jeg hadde tatt på meg finstasen for å å feire Johan Harstads neste prosjekt, jeg hadde budt på brus og boller neste gang Sverre Henmo slapp en ungdomsbok.

Jeg husker fortsatt at Rune F. Hjemås skrev på sin gamle blogg fra et Harry Potter-slipp for noen år siden, der ungene foran ham i køen fikk trollmann-hatter da de kjøpte boka, mens han sto i kø bak dem med et helt ferskt eksemplar av Nils-Øivind Haagensens Adressebøkene: ”finnes det en Nils-Øivind Haagensen-hatt?” Det hadde vært noe.

Så følg med hos din lokale bokhandel, kanskje blir det bokfest neste gang favorittforfatteren din skal glede deg med en utgivelse. Jeg vet at jeg skal begynne med å kle meg ut som Max fra Huttetuenes land når den filmen har premiere i desember.