WP_20130920_002Da jeg jobbet i bokhandel, pleide folk å komme innom nesten daglig for å spørre om gavetips. Noen har alltid bursdag. Noen insisterer på å feire navnedagen sin. Noen har brukket beinet og må ligge i ro i flere uker og trenger trøstepresang. Jo eldre man blir, dess oftere er det førjulsstri, eller i alle fall kjennes det sånn. Sannsynligheten for at du akkurat nå har glemt å kjøpe gave til noen som du burde ha husket å kjøpe gave til, er ganske stor.
Jeg elsker å anbefale bøker som jeg tror kommer til å passe til forskjellige folk i forskjellige aldersgrupper, men når det kommer til stykket, er det ingen som er bedre egnet til å finne gaver til de du er glad i, enn du selv.
I hvert fall ikke nå som du får linken til verdens aller beste nettbutikk:

http://www.ustarnovels.com/

Ustarnovels er en side der du kan velge mellom alskens klassikere (og ikke-klassikere), og få dem skreddersydd for den du ønsker å overraske.
Du sender inn informasjon om gavemottaker, og vips!, så får de selv spille hovedrollen i  Alice in Wonderland, the Hound of Baskerville eller Peter Pan. Ustarnovelsmenneskene bruker et sted mellom en og to uker på å redigere boken for deg, og deretter sendes den direkte til adressen du har oppgitt. Bøkene koster mellom tyve og tredve dollars, og shipping koster cirka 13 dollars (litt stiv pris, kanskje, men dersom man bestiller flere bøker samtidig, blir det ikke så ille.)
Det skal godt gjøres å si ”takk for gaven, men jeg følte ikke at boken var helt meg”, dersom den handler om deg. De fleste mennesker er litt narsissistiske (hvorfor skulle vi ellers gnålt så mye om at vi ønsker oss ”personlige gaver”?), og det er ingenting som er så gøy som å se en bok om oss selv. Med mindre den er skrevet av Knausgård, da. Men det er heldigvis ikke bøkene fra Ustarnovels (enn så lenge, i alle fall. De får nye bøker i sortimentet stadig vekk.)

Selv er jeg godt fornøyd med å være Van Helsing i Dracula, med venner fra litteraturstudiet i rollene som Count Dracula, Jonathan Harker, Mina Murray, Lucy Westenra og Dr John Seward. Det er en av de rareste, morsomste, mest personlige gavene jeg noensinne har fått.

P.s: ingen har gitt meg noe som helst for at jeg skal skryte vilt og uhemmet av denne nettsiden. Jeg går simpelthen ut ifra at noen der ute kommer til å like den like godt som jeg gjør. Dersom jeg må komme med litt kritikk også for å bli tatt på alvor, så må det i så fall bli dette: noen ganger, hvis man ber om et jentenavn på en karakter som i utgangspunktet er av hankjønn, eller omvendt, så kan det bli litt kluss med betegnelsene. Man risikerer å få setninger av typen «Aksel sa «jeg elsker deg, Heathcliff!», og så gikk hun og satte på te.», eller tilsvarende. Men jeg tror at hvis man sender dem en mail og påpeker at Aksel er et guttenavn der vi kommer ifra, så ordner de det. Iallefall står det på nettsidene deres at de gjør det, så da velger jeg å tro dem på dét.