Med så god timing at man nesten kan mistenke noen for å ha planlagt det, sammenfaller annonseringen av nominasjonene til Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomsbøker i år med Bokmerkers egen temauke om barne- og ungdomslitteratur. En velrenommert* gjeng med utdannere, kritikere, oversettere og bokhandlere har valgt ut 27 kandidater fordelt mellom sju priser.

Undertegnede tilstår motvillig en graverende mangel på kjennskap til de nominerte verkene, men kollega Julie Eliassen Brannfjell har tidligere skrevet om debutantprisnominerte Mirakel i fordelaktige ordelag. Selv om mangelen på rene sjangertitler i begge romankategoriene er påtagelig, virker det heller ikke som om noen av de nominerte lever opp til klisjéen om den sosialrealistisk velmenende barne- og ungdomsromanen. Prisen deles ut 5. mars, så det er nok med tid til en tur til ditt nærmeste bibliotek og/eller bokhandel for å foreta dine egne vurderinger av de nominerte.

* Deres ydmyke korrespondent innrømmer en viss inhabilitet knyttet til vurderingen av juryens velrenommerthet, i og med at en av dem var engelsklæreren hans på mellomtrinnet.