Anders T. Andersen klagde i våres på at debutantene fikk så lite oppmerksomhet i bokmarkedet, men sannheten er at debutantene får ganske mye mer spalteplass og bokhandeleksponering enn mange av andrebøkene som ramler inn et år eller to etter debuten. Som andreboksforfatter er det ingen samling og opplesning på Litteraturhuset, ikke noe ‘klassebilde’ i Dagbladet. Hvis du er heldig, så får du en anmeldelse eller tre, men de fleste andrebøkene blir satt pent på alfabetisk plass i bokhandlernes hyller og siden solgt på bokskred året etterpå. Her i bokhandelen vår i Storgata har vi laga en egen vindusplass til noen andrebøker vi har tro på.

Her er ARK Storgatas andrebok-utstilling

Her er ARK Storgatas andrebok-utstilling

Vi får jo sikkert en kronikk til fra Andersen når han kommer med andreboka si og nok en gang blir skuffa over plasseringa, men innen den tid, så tenkte jeg å sette litt ekstra fokus på noen av de flinke debutantene som har klart å jobbe seg frem til en ny bok nå i høst.

Jeg vil begynne med Johan Mjønes’ Orkanger. Jeg leste hans debut Terminalhastighet og likte den godt. Nå har han skrevet en bok om mobbing og hevn. Mjønes skriver sterkt om alvorlige temaer, setningene hans er ladet med tusen følelser på en gang, samtidig som det er noe veldig konkret i dem. Orkanger er en spennende bok jeg håper får mange gode anmeldelser og enda flere lesere.

Majken van Bruggen har fulgt opp den kritikerroste Månefjellet med Julia og Leon.

Jeg er sytten år og reiser hjemmefra. Når toget forlater perrongen, klemmer jeg ansiktet mot ruta og smiler. Det er et kunstig smil, for det står ingen og vinker. Jeg er alene og vet at jeg ikke kommer tilbake på lenge, kanskje aldri.

Jeg er en sucker for bøker om ungdommer, og kommer definitivt til å lese denne.

ARK Storgatas helt, Terje Thorsen, har fulgt opp debuten Dikt fra ei nonne med Samtaler med en sauebonde, og min kollega Frøydis oppsummerte boka slik: «Terje Thorsen er tilbake, folkens, og han er god. Det er morsomme dikt, lange dikt, korte. Dikt som insisterer på livet, på litteraturen, på Storgata ved midnatt.» Greit at han jobber på Tronsmo, altså, men vi i ARK er blodfans.

Aina Basso har kommet med den, for mange, lenge etterlengtede Fange 59. Taterpige. Vi interjuet Basso tidligere i år, og som bokhandler kan jeg nå bekrefte at andreboka hennes står fronta på øverste hylle i romanavdelingen vår.

Mikkel Bugge får vel snart klippekort på omtaler her hos oss i bokmerker-redaksjonen, men fordi boka hans er så himla bra til tider, så kan vi ikke unngå å ha ham med enda en gang. Debuten hans Yttersider er også verdt en kveld eller to, den er dessverre uten forfatterportrett, bare sånn at dere er advart.

Om du er i humør til noe sært og utfordrende, så vil jeg mene at Audun Mortensens roman Roman er en sterk kandidat denne høsten. Etter den vellykkede diktsamlinga Alle forteller meg hvor bra jeg er i tilfelle jeg blir det er det en baklengsversjon av Nabokovs Lolita i Pål Bang-Hansens oversettelse som står for tur, og etter å ha lest et par sider så vil jeg si at boka er krevende, men veldig, veldig forfriskende. Rett og slett et litterært eksperiment jeg håper mange vil fryde seg over.