Jasper Jones
Craig Silvey
Cappelen Damm, 2010

Ikke spør meg hvorfor jeg tok opp denne boka, for jeg vet det ikke selv, men etter å ha tatt den opp har jeg nesten ikke lagt den fra meg. Midt i en av mine mange lesetørker rasket jeg med meg en bok til bussen hjem, og forventningene til forsida og tittelen var ikke akkurat skyhøye. Jeg vet ikke helt hva jeg ventet meg, men at det skulle være en nydelig, spennende historie om Charlie, Jeffrey, Eliza, Laura og ikke minst Jasper Jones – og at jeg skulle bli glad i dem alle sammen, det hadde jeg ikke trodd.

Jasper Jones har et forferdelig rykte i Corrigan. Han er en tjuv, en løgner, en banditt, en unnasluntrer. Han er lat og upålitelig. Han er en villmann og foreldreløs eller så godt som. Moren hans er død og faren hans er udugelig. […]Jasper Jones er eksemplet på hva dårlige anlegg og dårlig holdning vil føre til.
I familier over hele Corrigan er han den første som får skylda for alt som går galt. Samme hva forbrytelsen er, og samme hvor opplagt det er at det er ungen deres som er den skyldige, spør foreldrene straks: Var du sammen med Jasper Jones?

Boka begynner med at det banker på vinduet til Charlie. Det er sommer, det er varmt og klamt, det er midt på natta og utenfor står Jasper Jones og hvisker navnet hans. Han trenger hjelp av en han kan stole på, og valget har falt på Charlie. Han er 14 år, Jasper er 15, de bor i en liten by som heter Corrigan, og denne sommernatta har det skjedd forferdelige ting i byen de bor i. Charlie hopper ut av vinduet sitt for å bli med Jasper, og boka er i gang.

Jeg var imponert og begeistra da jeg leste, kanskje hadde det noe å gjøre med mine lave forventninger, men det er rett og slett lenge siden jeg har lest en ungdomsbok som fenger på denne måten. Språket er fylt av bilder, noen ganger kleine og flaue («Ræva mi prøver å krype inn i seg selv, og hodet mitt er en hvit virvel.»), men som regel funker det. Det er en glede i språket, i måten historien er fortalt på. Det kommer tidlig frem at Charlie elsker å lese, og faren hans, en lærer som mener at verden ville vært et bedre sted om alle hadde lest minst en bok skrevet av Mark Twain, har oppdratt sin sønn godt. Charlie og Jasper kan nærmest ses på som to moderne versjoner av Tom Sawyer og Huckleberry Finn, noe som sikkert bidrar til bokas umiddelbare status som en moderne klassiker. Den ble kåret til Årets bok i Australia da den utkom i 2009.

Charlie er fortelleren i boka, og for en fyr han er. Modig, men redd, spinkel, men tøff, ung, men moden, fantasifull, men beskjeden. Det han og Jasper er vitne til på de første sidene i boka er begynnelsen på deres historie sammen, på et vennskap der Charlie får sjansen til å bli kjent med Jasper og ikke bare ryktene om ham, og ikke minst starten på en spenningshistorie som sakte blas opp av leseren. Sleng med en nydelig, ung forelskelse, en humoristisk side-kick ved navn Jeffrey, en spennende cricketkamp og utallige Mark Twain-referanser, så har du den fantastiske Jasper Jones som jeg kommer til å anbefale til samtlige foreldre som kommer innom butikken min og trenger noe til sin 13-17 år gamle datter eller sønn.