Litteraturhuset avholder akkurat nå De store debutantdagene, der årets debutanter får lov til å lese litt fra boka si og i tillegg bli presentert av en etablert forfatter som har lest og satt seg inn i verket på forhånd. Den første kvelden var i går, og den andre delen går av stabelen i kveld klokken seks. Det er dessverre i Oslo, men de som er nysgjerrige på hva som skjedde i går kan her få et lite sammendrag:

Her er de som leste:
Rune Berglund Steen, Christian Valeur, Mina Bai, Anders Lunde, Kjersti Kollbotn, Bjarte Klakegg, Kjersti Rorgemoen, Kjersti Skomsvold, Cesilie Holck, Mia Søreide, Erlend Kaasa, Johan Mjønes, Preben Z. Møller, Joachim Førsund, Linn Strømsborg, Erik Reppen, Sara Li Stensrud, Odd Harald Hauge, Astrid Prag Vargas, Audun Mortensen, Tor Livar Grude, Erlend Efskin og Eivind Hofstad Evjemo.

Erlend Loe gir oss noen oppdateringer på sin twitter, der han blant annet siterer Joachim Førsund da han, rett før han leste utdraget sitt, henvendte seg til Helene Uri og sa: Du kan få suge på syntaksen min når du vil. Hun rødmet, men smilte stort. (Det skal sies at Uri hadde sagt, and I quote: Jeg sugde på syntaksen din da hun presenterte Førsund, dette som en del av en oppramsing om hvor godt språket i boka er.)

Audun Mortensen blir nevnt som et høydepunkt, og det tror jeg mange vil være enige i, undertegnede inkludert. Selmø Lønning Aarø lo høyest av alle under opplesningen hans, og Mona Høvring strålte da hun skulle presentere debutanten sin.

Cesilie Holck sølte rødvin i boka si, men leste fantastisk, en modig forfatter som gjør opplesningen sin til noe som ligner mer en performance enn bare høytlesning. Bjarte Klakegg ble overtalt av Selma Lønning Aarø til å lese en Oslo-tekst i stedet for en Stavanger-tekst, siden de jo var i Oslo.

Erlend Loe sa han var glad i Kjersti Rorgermoen etter at han hadde lest boka hennes, Helene Uri sa hun ikke var så glad i Preben Z. Møller, men at hun ble glad i hovedpersonen hans. Møller sa at siden han er lett å hate, så var han glad for at hun i alle fall hadde fått sympati for hovedpersonen hans. Jeg vet ikke om jeg fikk særlig sympati med hovedpersonen i boka Deflora, men jeg kan innrømme at jeg i hvert fall ikke hatet Møller etter de fem minuttene jeg fikk et glimt av ham på scenen.

Jeg var en av de glade debutantene og fikk en utrolig fin innledning fra Anne Oterholm som hjalp på nervøsiteten. Det var rett og slett en kveld full av positive tilbakemeldinger og søte, morsomme, korte, vare, stødige, varme og interessante opplesninger.

De som bor i Oslo kan som sagt få med seg andre del i dag, da er det disse som skal lese:
Anders Malm, Hege Siri, Monica Isakstuen Stavlund, Gaute Sortland, Bergjlot K. Nordal, Knut Isachsen, Jens Nordahl, Tommy Skoglund, Jenny Hval, Kjersti Vik, Kristine Tofte, Mathias R. Samuelsen, Kerosha Gonaseelan, Åslaug Haga, Lajla Rolstad, Lena Niemi, Guro Sibeko, Aslak Hartberg, Ellen Mari Thelle, Villy Solheim, Anita Berglund, Knut Lindh, Sigrid og Guri Botheim og Thomas R