cringeSå, mens jeg er her i denne fantastiske byen New York, prøver jeg å møte mange av dem jeg kjenner som av forskjellige grunner har samlet seg i byen. I går skulle jeg møte en morsom jente jeg studerte litteratur med i Bergen. Hun hadde invitert meg på Cringe night, noe jeg ikke ante hva var, men som jeg spilte verdensvant og stilte ikke spørsmål. Men, siden jeg åpenbart ikke er den skarpeste kniven i skuffa, hadde jeg bare skummet gjennom beskjeden hennes om når og ikke minst HVOR vi skulle møtes, på leting etter klokkeslettet, og det gikk meg hus forbi at vi ikke skulle møtes på Freddy’s bar i Brooklyn der opplegget skulle være, men på Manhattan i stedet. Så jeg ankommer alene, tre kvarter før det skal begynne. Bakrommet til Freddy’s bar er delvis fylt opp allerede av en gruppe med overvekt av jenter, som jeg antok var typiske college studenter. Jeg fikk den siste stolen og satt tålmodig og ventet på noe jeg strengt tatt ikke ante hva var. Tilslutt kom venninnen min med to andre jenter også, som måtte sette seg på gulvet fordi lokalet var smekkfullt. Av god grunn skulle det vise seg.

Cringe night var nemlig fantastisk morsomt. Et oppslag i ordboka kan fortelle at to cringe betyr: ” To shrink or recoil, as in fear, disgust or embarrassment”. Et ekstremt passende navn. Dette var nemlig en rekke folk som leste høyt fra dagbøkene sine fra barne- og ungdomsskolen, high school og tidlige college år. Med stor selvironi leter de fram de mest melodramatiske utdragene. ”Does the birds know that the world is going to end today?” “The wind is just the wind now.” Eller de flaueste, som hun som leste en fullstendig beretning om hvordan hun mistet jomfrudommen sin til en fyr med smått utstyr og sokkene på (det hele ble ekstra ille når søsteren også var tilstedet, og det viste seg at fyren som tok jomfrudommen nå var søsterens kjæreste….). En jente hadde med brev hun hadde fått fra en venninne i 6. klassen der hun blir anklaget for å være: ”..a best friend stealing, fake, hurter of feelings” med et tegnet knust BFF-hjerte øverst. Kveldens eneste mannlige leser ga høytlesning med tolkning av hva som lå mellom linjene, med stadige oppdiktede og weirde drømmer som metaforer for det han egentlig ville si.

I det hele tatt, en fantastisk kveld! Dersom du er for langt fra New York til å kunne gå på dette har de også utgitt en bok med highlights tilgjengelig på Amazon.com.