1399302896.083213.IMG_1770Den siste av fire bøker jeg vil presentere i kategorien coffee table-bøker er strengt tatt ingen coffee table-bok, men en bok som er så fin at jeg vil henge den opp på veggen. Jeg fant denne skatten i et antikvariat for bøker vi helt tilfeldigvis gikk innom da vi var i Bergmannstraße i like før jul. For 1 euro og 50 cent fikk den bli min. Well spent, får en si.

«Das kleine Insektenbuch» fra Insel-Bücherei er en ekte DDR-utgivelse. Det finnes mer en 1600 titler i samme format – små innbundne bøker med fargerikt, symmetrisk omslag og den karakteristiske merkelappen på forsiden. Det er overflødig å si at bøkene er populære objekter blant samlere. Den lille insektsboken består av 22 bildeplansjer etter akvareller av den tyske maleren Uwe Bangert, samt en informativ tekst om de avbildede  innsektene av den kjente zoologen Karl von Frisch. Visste du for eksempel at tre fjerdedeler av alle beskrevede dyr er innsekter, eller at innsektene er like komplisert bygget som de høyest utviklede virveldyrene? Er det ikke fascinerende at de går med skjellettet på utsiden som en rustning, som samtidig er så lett at de kan fly?

Foto 1

Jeg er i utgangspunktet ikke noen insektsentusiast. Jeg skulle bli verken biolog eller zoolog. Jeg har aldri løpt rundt i safarihatt og løftet på steiner. Men da jeg fikk et smykke med en scarabe – en spansk lykkebringende bille av min bestemor, ble jeg umiddelbart fascinert av disse små bepansrete vesenene, en fascinasjon som ble forsterket av boken Tordivelen flyr i skumringen, som jeg fikk låne på lydbok av en venninne. For på tross av sin størrelse, sine seks tynne bein og følehorn, er biller i sine mange variasjoner ganske vakre kreaturer, om det enn bare er et skall de har tatt på seg for omgivelsene.

1399302897.187342.IMG_1771 1399302897.874072.IMG_1773

(Og for deg som lurer på sommerfuglene er, det ingen grunn til fortvilelse – det finnes to egne bind i serien bare om sommerfugler.)