Dette var egentlig et planlagt prokrastineringsinnlegg jeg skulle skrive i eksamensperioden, men det ble det ikke tid til. I de siste ukene har jeg prøvd å dykke litt dypere ned i undergruppen av vloggere på youtube som snakker om bøker og kaller seg selv Booktube. Jeg har prøvd å finne norske boktubere, men har enda ikke lykkes (noen som sitter inne med info jeg ikke har?). I Norge virker det som om vi har blitt flinke på det med bokblogging og podcast, men på videoblogging henger vi enda litt etter. Det gjør kanskje heller ikke så mye siden det virker som om man helst skal snakke veldig mye om YA, eller «young adult» og ha fargesoterte bokhyller for å få mange abonnenter. Jeg kan virkelig ikke fordra fargesoterte bokhyller og er ikke fan av YA, så jeg kan ikke legge skjul på at det var en viss skuffelse knyttet til møtet med dette internettfellesskapet. Men jeg ga ikke opp, for jeg er av den oppfatning at til og med jeg må da kunne finne likesinnede på internett, og begynte å søke meg frem til vloggere som kanskje kunne passe seg som underholdning mens jeg spiser frokost, prokrastinerer til eksamen eller på late sommerkvelder hvor man burde ha lest, men egentlig heller vil hvile hjernen og se andre snakke om bøker istedenfor å gjøre noe aktivt selv.

 

Dette er kanskje feil, men jeg tror videoblogging er mer krevende enn blogging fordi det er så mye som skal klaffe for å få seere (lesere); redigering, bildekvalitet, klipping, innhold, personlighet, kroppsspråk og mange vloggere snakker om andre ting også, ikke bare bøker og da må dette også falle i smak. Jeg merket i hvert fall at jeg var ganske kritisk mens jeg forsøkte å orientere meg frem i vloggjungelen; hos noen var innholdet bra, men hvis personen brukte tre minutter på å unnskylde hvorfor det var så lenge siden de hadde blogget (jeg brukte i hvert fall bare en setning), så mistet jeg interessen og gikk til neste. Etter hvert oppdaget jeg at det kan være lurt å søke på konkrete bokanmeldelser eller se på oppsumeringer av hva som blir lest på de forskjellige kanalene for få en viss oversikt over hvilken type bøker som presenteres på de ulike kanalene. Både for å kunne finne noen som har omtrent samme smak som deg, da er det kanskje større sjanse for å få boktips som faller i smak, eller om du vil utforske noe helt annet enn det du vanligvis leser, men vil få litt oversikt og tips om hvor man bør begynne.

 

Etter en del søking snublet jeg over denne sjarmerende unge mannen, Bazpierce. Den første videoen jeg så av ham var denne og jeg ble imponert over hvor fritt han ga uttrykk for sine følelser. Han går kanskje ikke så mye i dybden, men jeg synes han er underholdene, morsom og gir gode lesetips.

I videoen over snakker han om en annen vlogger, Ariel Bissett som med denne videoen fikk meg til å ta det drastiske steget å faktisk notere noe i en bok. Jeg har aldri egentlig helt skjønt vitsen, men hun fikk det til å høres så gøy ut at jeg gikk til anskaffelse av en veldig tynn blyant (penn er fortsatt litt for drastisk) og har nå gjort mine første understrekinger og til og med skrevet litt i margen på A Writer’s Diary: Being Extracts From The Diary of Virginia Woolf.

 

Med videoblogger så har kanskje personligheten til bloggeren mer å si enn i en vanlig blogg, man føler man blir «kjent» med personen på en annen måte og noen er også ganske personlige i vloggingen sin. Denne kanalen, Choncey Boddington, handler hovedsakelig om bøker, men hun snakker litt om livet generelt, spiseforstyrrelser, intervjuer forfattere, viser frem ting hun har kjøpt osv. Hun har dessuten ganske lange videoer som kan virke litt jobb å sette seg ned for og se på, men av en eller annen grunn pleier jeg å komme tilbake til denne kanalen. Hun er velformulert, reflektert og selvom jeg ikke alltid er helt enig i tingene hun sier og synes hun til tider er litt inkonsekvent, får jeg ofte noe ut av det.

 

Robotnic var en av første kanalene jeg begynte å se på, men hun lager sjeldent videoer og siden det ikke ligger kjempemange ute fra før blir man fort «ferdig» med kanalen og kanskje glemmer den litt. Men siden det er så få videoer gjør det jo også at det er et realistisk prosjekt å komme seg igjennom alle bokanbefalingene hennes.

 

ReadingBukowski har en slags reflektert naivitet som jeg synes er fasinerende. Man kommer tett på hennes erfaring og læringskurve som litteraturstudent og hun har ofte et smittende engasjement som gjør at jeg vurderer å lukke nettleseren og plukke opp en bok istedenfor å se neste video.

Jeg vil også tipse om denne, en litt annerledes bokvlogg hun filmet mens hun besøkte Brontë-søstrenes hjem i Yorkshire.

 

RonLit synes jeg er litt i samme gata som forrige vlogger, men det er en helt annen stemning enn hos ReadingBukowski. Hun studerer også litteratur på universitetet og er som forrige vlogger, feministisk orientert. Hun lager korte og underholdene videoer som går rett på sak, de er morsomme og er godt klippet uten kjedelig smalltalk. Verdt å sjekke ut.

 

Better Than Food tar i hovedsak for seg bokanmeldelser. Her er det ingen videoer om privatlivet hans og digresjoner som ikke har med litteratur å gjøre. Han prestenterer en annen type bøker enn de fleste andre vloggerne jeg har snakket om i dette innlegget, det er ofte dyster litteratur; deprimerte, alkoholiserte menn som skriver om de mørke sidene av livet, men heldigvis ikke bare. Han sier selv at han vil snakke om bøker som han har inntrykk av er glemt og oversett, men som han selv mener fortjener å bli lest.

Hater tabloidoverskrifene på videoene hans, men liker bokanmeldelsene.

 

Til slutt vil jeg videreformidle noen sommerboktips av Jen Campbell, en kanal som ofte er ganske bra, men som jeg blir litt sliten av å tenke på, så jeg var litt i tvil om jeg skulle anbefale den. Hun bruker og lager så mange tægger, book hauls og utfordringer at jeg setter meg litt på bakbeina og tenker «er dette bare billige triks for å få flere seere? i så fall vil ikke jeg være en av dem». Men denne er fin hvis du ikke har en stabel av bøker på rommet ditt som du ofte bare går og stirrer på og tenker «til sommeren, da skal jeg få tid til å lese dere».

 

Håper dette innlegget ikke gjør at dere drukner i youtube og glemmer å lese bøker. Ha en god lesesommer!