Kjære alle bokvenner, jeg ønsker dere alle en riktig god bokdag! I anledning denne gledelige begivenheten, som jeg oppfordrer alle til å feire med brask og bram, skal jeg fortelle dere om en flott ting som går an å gjøre – nettopp på verdens bokdag.

Jeg hører til dem som alltid legger igjen strandlektyren jeg har kost meg med i løpet av ferien i resepsjonen på hotellet, eller jeg donerer dem til en lokal bruktbokbutikk. Jeg trenger som regel å spare vekten til alle steinene jeg bare ha med meg hjem.

Noen ganger har jeg lurt på om bøkene er blitt lest av andre, det kunne jo vært artig å vite. Kanskje har boken min havnet hos en hyggelig familie i Danmark, eller kanskje er den aldri blitt lest.
Derfor passer det fint at jeg nå har kommet over noe utrolig spennende – en organisering av denne form for å dele bøker og følge deres vei rundt i verden, nemlig et verdensomspennende nettverk av lesere kalt BookCrossing. De påstår selv å være verdens største bokklubb, og det kan nok stemme. For med 700 000 medlemmer i 150 forskjellige land, utgjør dette nettbaserte samfunnet en enorm organisasjon.

Men altså. Du kan bruke BookCrossing på to ulike måter. Enten kan du lete opp en bok i nærheten av der du bor, eller du kan legge ut informasjon om hvor du selv har plassert en bok. For å finne ut om det befinner seg bøker i nærheten av deg, kan du gå inn på en liste over alle bøker som er in the wild. Slik kan du lett øke sjansene dine for å finne en bok ved å oppsøke det stedet som står oppført i listen.
Dersom du ikke finner noen bok, kan det være en god idé å dele en selv. For å dele en bok, må du gå inn her og registrere deg som bruker. Så lager du et brev som du kan lime inn i boken, før du registrerer den og får et nummer som skrives på innsiden av bokpermen. Det kan være lurt å ha tenkt ut et sted hvor du vil legge boken på forhånd, for eksempel på en kafé, et museum, i svømmehallen eller på en benk i parken. Du opplyser så om dette stedet hos Book Crossing, slik at andre medlemmer kan gå inn og lete den opp.

Finner man en slik skatt, er det da meningen at en skal gå inn på bookcrossing.com, taste inn nummeret som står i boken og gjerne skrive en snutt om funnet eller om boken. Når man er ferdig med å lese boken, sender man den selvsagt videre. Slik kan en følge en boks vandring fra hånd til hånd. Spennende, ikke sant?

Det er for tiden registrert mer en 5 millioner bøker på vandring i verden. I Norge er det 215 bøker i sirkulasjon, 64 av dem i Oslo. Rundt omkring på den ganske planet kan du finne bøker på de rareste steder. Det ligger for eksempel en bok i Eiffeltårnet, en annen i Hyde Park og en tredje på et supermarked i Sibir.

Jeg merker at jeg blir glad inni meg av å lese om alle bøkene som flyter fritt rundt om i verden. Det var jo på tide at noen fant en måte å gjøre også bøker grønne på. Jeg har aldri trodd på spådommene om at papirbokens tid er forbi. Book Crossing understreker dette ytterligere. For hvor dølt er det ikke å gjemme e-bøker for at andre skal finne dem? «Jo, jeg har lagt den ut et sted på en side om vestnorske salmediktere. Da er det bare å søke, folkens!» Nei, det hadde nok ikke funket like bra.
Derfor. Fordi det er verdens bokdag og vi alle skal være ett lykkelig, økonomisk og økologisk fellesskap, oppfordrer jeg alle til å ta seg en tur innom nettsiden. Kanskje skal du på ferie snart og mangler noe å lese på? Du skal ikke se bort i fra at det ligger en bok å venter på nettopp deg et sted på sørkysten av Spania. Og da vet du hva du har å gjøre – pass it on!