I dag fant jeg en veldig interessant liste, nemlig listen over de mest utlånte bøkene på norske biblioteker de siste seks månedene. Listen finner du her. Ikke overraskende er Jo Nesbø på toppen, og av de ti bøkene øverst er det syv krimbøker; Jo Nesbø, Unni Lindell og Stieg Larsson. Men også Khaleid Hosseini har to bøker på topp ti, og dessuten er selvfølgelig Lars Saabye Christensens nyeste, Bisettelsen, blant de ti.

Men mer overraskende var det enorme utvalget av barnebøker på listen. 69 av 100 bøker er barnebøker, og mange av disse i serier, som Jørn Jensens Kasper-serie eller Francesca Simons Rampete Robin-bøker. Men også klassikerne innen barnelitteratur finnes her – både Karius og Baktus og Roald Dahl blir lånt ut i stor stil over femti år etter utgivelse.
Disse tallene kan tyde på at unge lesere er de mest aktive brukerne på biblioteket. Kanskje har vi andre noe å lære – for å utfordre barna må vi låne mer enn bare de samme krimbøkene som naboen.

Sjarmerende nok er det bare én faglitterær bok på listen, på 82. plass finner vi nemlig Tracks 2 – Engelsk for yrkesfag VG2. Jeg har lenge ment at bibliotekene er undervurdert som faglitterær arena, og blir ganske glad når jeg forstår at over totusen attenåringer har forstått at det er mange penger å spare på et lånekort.