På Bokmerker.org har vi nå gått tilbake til røttene, og intervjuer mammaene våre (og jammen har det ikke sneket seg med en pappa i tillegg). Serien er inspirert av Bokhoras bokhoremor. Alle intervjuene med bokmerkermødrene kan du finne her.

Først ut er Kari, moren til den selverklærte godgutten Gaute Johann. Mamma Kari er ingen typisk lesehest, men blir ivrig hvis hun først finner et tema som interesserer henne. Hun har nylig kjøpt seg en overlock symaskin og mener derfor at bøker om sying kommer til å legge beslag på hennes lesetid framover. I framtida vil tradisjonell shopping på utenlandsreiser måtte konkurrere med innholdet i spennende stoffbutikker, påstår hun. Mamma Kari kan best beskrives som nøye og effektiv. Hun kjøper for eksempel alle bøkene sine på nett og planlegger gjerne middagsmaten flere dager fram i tid. Hun jobber som sykepleier på UNN i Tromsø.

1. Hva leser du akkurat nå?
Varsleren av Jon Hustad og Raw Food av Erika et eller annet [Erika Lenkert & Juliano Brotman, red.anm.].

2. Hva slags bøker pleier du å lese?
Forskjellige ting. Syntes Henrik Syses bok Veier til et godt liv var interessant. Jon Fosses Andvake var spesielt bra på å skape indre bilder. Ellers avhenger det av hva jeg interessert i på det aktuelle tidspunkt. Nå for tida går det en del i lesestoff om trening og helse.

3. Hvordan tror du det har seg at sønnen din ble så interessert i litteratur – var det din fortjeneste?
Ja, det er absolutt min fortjeneste [ler]. Har i hvert fall medvirket til interessen. Har vært nøye med høytlesing for Gaute og søstra hans da de var små. Å lese høyt for barn tror jeg er viktig for å skape god språkforståelse og leseglede. Ved å bli lest for, lærer barn også ubevisst ord og uttrykk de har bruk for senere. Å gjøre lesing til noe naturlig tidlig i livet, gjør samtidig lesingen til noe positivt.

4. Hva synes du om litteratursmaken til sønnen din? Pleier dere å tipse hverandre om bøker?
Kan tenke meg at Gaute har en ganske sær smak – han leser tydeligvis ingen av de bøkene alle andre skal lese. Jeg kjenner i alle fall ikke igjen mange av titlene han nevner. Jeg tipser forøvrig sjelden om bøker, men liker å få boktips fra folk jeg kjenner. Gaute har tipset meg om flere bøker. Jeg hadde neppe lest noe av Jon Fosse hvis ikke Gaute hadde reklamert så ivrig for bøkene hans.

5. Har du en bok du alltid må tipse andre om at de «bare må lese»?
Jeg bruker som sagt sjelden å tipse andre om bøker, men Tove Ditlevsen var en stor favoritt for meg i yngre år. Tommel opp for henne!

Lett frynsete diktsamling av Tove Ditlevsen. 70-tallsutgave med kaffe- og rødvinspatina.