Som mange sikkert fikk med seg, så var Kristin fra bokmerker-redaksjonen i Sverige en liten tur, og vi er sikkert mange andre som også er ute og farter nå i sommerferien. Julie skrev om pakkeproblematikken rett før hun reiste på ferie, og nå, rett før jeg selv skal ut på en liten tur igjen, så tenkte jeg å skrive litt om noen svenske bøker jeg anbefaler. Grunnen til at jeg kom på disse svenske bøkene, var nettopp pakkeprosessen. Det er tungt med bøker, nemlig. Tungt og dyrt.

Men svenskene, de ser ut til å ha skjønt det. Om du er så heldig å skulle på ferie til nettopp Sverige i sommer, så synes jeg du skal ta turen innom en bokhandel. Som Kristin så riktig påpekte på sine bokhandel-runder i Stockholm, så er pocketprisene betraktelig lavere i Sverige enn her hjemme. Prisene på de innbundne bøkene er også relativt lave, se bare på mitt første eksempel og anbefaling:

Johan Ajvide Lindqvist, forfatteren bak suksessen La den rette komme inn, har nylig sluppet sin siste bok, Lilla stjärna og selv om den ikke er sluppet i pocket enda, så koster den bare 229 svenske kroner. Jeg har ikke lest boka selv, men jeg har lest alt annet den mannen har skrevet, og om du ikke alt har oppdaget ham, så synes jeg du skal raske med deg både denne siste – og en av de tidligere bøkene hans i pocket, så har du fått to svenske bøker til prisen av en norsk innbundet.

Om du er litt som meg, som sliter litt med både lesetempoet og konsentrasjonen for tiden, så har jeg funnet to helt fantastiske bøker som jeg nå har lest ut på rekordtid. Det er egentlig ungdomsbøker, men hei, hvem bryr seg om kategorier – bøkene er knallgode, jeg lover. Den første heter Det är så logiskt alla fattar utom du og er skrevet av Lisa Bjärbo. Det er en typisk ungdomsbok, lett i språket, drivende handling, søt historie, men selv om jeg sluker boka som jeg for to somre siden slukte Twilight, så er denne betraktelig bedre skrevet. Det virker som at de kan dette med gode og allikevel lettleste bøker i Sverige. Se bare på Johanna Lindbäck, sikkert kjent for mange som et redaksjonsmedlem i den eminte bokbloggen bokhora. Jeg følger henne på twitter og ble så nysgjerrig da jeg så tittelen på hennes siste bok, Saker som aldrig händer at jeg løp rett ned på Norli og bestilte alt de kunne finne av henne. (Svenske bøker er så billige, jeg klarte jo ikke å dy meg.) I hvert fall, nå har jeg nettopp slukt Min typ brorsa, den søte fortellingen om to tenåringer som blir stesøsken, om sykling i regnet, om kyssing bak lukkede dører og om hvor vanskelig, men fint det er å være ung. Og jeg angrer ikke et sekund på at jeg bestilte rubbel og bit av Lindbäcks backlist, disse bøkene skal med på ferie, jeg får heller be om bærehjelp om det trengs.

Mitt siste svenske tips for sommeren, er andreboka fra pseudonymet Lars Kepler, forfatteren bak Hypnotisøren, som jeg anbefalte tidligere i år. Denne utkommer på norsk neste år, men jeg vet ikke om jeg klarer å vente. Ser du Paganini-kontraktet på din ferd utenlands, eller på en stor bokhandel nær deg, så kast deg over den. Jeg lurer på om jeg skal anbefale den til en kveld det tordner ute, kanskje når du er på hytta, men når jeg tenker over hvor skummel den første boka var, så tror jeg at jeg heller ville safet og lest den en solfylt dag på stranda. Men jeg, jeg er jo en pyse.

Dagens ferieoppfordring, altså – dra innom Sverige for bokpåfyll, det er nemlig ikke bare bacon som er billig over grensa.