Rubæks bøger fra utsiden. Foto: Eira Søyseth

Noe av det jeg liker aller best med å bli kjent med en ny by, er å gå i dens bokhandler. Et stort antall bøker samlet på en plass, gjør meg mo i knærne, får meg til å kjøpe mer enn jeg kommer til å lese med det første, og mer enn jeg kanskje rent økonomisk sett burde. Nå har det seg slik at jeg i januar flyttet fra Bergen til København, og min søken etter den perfekte bokhandler begynte ganske så momentant.

En ting  jeg oppdaget, var at denne byen sannelig har en god del antikvariater. Og jeg liker godt antikvariater, altså: lukten av gamle bøker som treffer deg i det du går inn, den eldgamle mannen som sitter bak disken og blar i en bok, og ikke minst hvor stappfulle disse ofte små lokalene er av bøker. Men problemet mitt med antikvariater er at jeg hovedsakelig leser samtidlitteratur på norsk og engelsk, og flere av de eldre pocket-utgavene har så liten skrift at jeg lett bruker mer tid på å fokusere på å lese, enn å faktisk få med meg det som står skrevet.

Innsiden av Rubæks, med Thilde og Morten i kjent positur. Foto: Eira Søyseth

Men så, på en vandring gjennom Jægersborggade en søndag, tittet jeg inn i en bokhandel jeg instinktivt forstod jeg kom til å tilbringe mye tid i. Rubæks bøger drives av Morten Rubæk, utdannet bibliotekar med en livslang drøm om å leve av bøker, men som i stedet har jobbet flere år i en alarmsentral for reiseforsikringer. Bokhandelen hans åpnet i januar i år, og da jeg første gang stakk hodet innom, stod blant annet Tomas Espedals Imot Kunsten og Reif Larsens The Selected Works of T.S. Spivet utstilt i vinduet. Da jeg kom inn i butikken, ble jeg heller ikke skuffet. For det første, er det en hel vegg fylt med engelske bøker, og gode, billige bøker stort sett overalt.

Deilige, billige bøker. Foto: Eira Søyseth

Om du vil, kan du få en øl, kanskje en kopp te, sitte deg ned og bla i bøkene, snakke med Morten, med hans kjæreste Thilde, eller kanskje ta med noen venner av deg, og bare slappe av. Ikke bare er Morten sinnsvakt inspirerende, men jeg håper også at Rubæks Bøger vil hjelpe meg i mitt prosjekt om å lese mer dansk litteratur. Når i Danmark, les som danskene, liksom. Jeg har allerede kjøpt flere danske bøker, og leste nylig ut en biografi om Dan Turéll, Superdan, skrevet av Peder Bundgaard, som var en av hans nære venner. Det at bøkene har en stykkpris på mellom 10 og 100 kroner forsvarliggjør også til en viss grad hvor hurtig stabelen med bøker vokser på mitt skrivebord fra uke til uke. Så, om du skulle befinne deg i København; ta deg en tur innom Rubæks Bøger, det er virkelig verdt det.

Rubæks Bøger

Jægersborggade 31

2200 København N  (Nørrebro)