USAs nest største bokhandelkjede, Borders, innrømte i februar i år at de nå var på konkursens rand. De stenger 200 av sine 642 butikker, og har allerede måttet stenge noen hundre fra før. Med e-bokas fremmarsj, for ikke å snakke om e-bokhandlere som Amazon, har det blitt vanskeligere å drive bokhandel og Borders er nå avhengig av å utvikle en god konkurrent på nett, samtidig som de ivaretar de butikkene som går best og utvikler disse enda et skritt videre mot e-bokas stigende popularitet.

Som bokhandler selv har jeg vært med på å legge ned en butikk, og det er ikke en gledelig affære. ARK Qvist lå i Drammensveien, nå Henrik Ibsens gate, rett ved siden av den amerikanske ambassaden og Henrik Ibsen museet. Det var en av Oslos eldste bokhandlere, og før Libris overtok den, og ARK igjen overtok Libris’ bokhandelen, var den bare Qvist bokhandel. Kjent for sin enorme engelskavdeling og sine dyktige ansatte hadde Qvist en hel haug faste kunder, og heldigvis fortsatte en del av disse å handle der selv om kjedebokhandlerne etterhvert kjøpte opp sjappa. Å begynne min bokhandelkarriere i en så tradisjonsrik bokhandel gjorde nok noe med meg, og det var en sørgelig dag da Qvist måtte stenge dørene. Grunnene var nok mange, ikke bare popper det opp bokhandlere overalt både fysisk og på nett, men Qvist lå usentralt og var nærmest en hemmelighet for nye kunder. At lokalene butikken lå i var gamle og dyre hjalp nok heller ikke.

Det er bare trist når butikker må legges ned, men Borders-ansatte vet å gå ut med stil. Bitter Borders Compilation kan gi deg en god latter og pirke litt i din dårlige samvittighet over å handle på nett fremfor i din tidligere favorittbokhandel, eller evt. gi deg en god latter og god samvittighet hvis du synes alle fysiske bokhandlere suger.

Ukas beste anbefalingstekst kommer fra Dan på Borders

Bitre Bokhandlere, foren eder. Og kjære leser – hvis du har en favorittbokhandel, bestill bøkene dine der, snakk med folka bak kassa, de kan så mye, de vet så mye, de er så kule, jeg lover. Det er fint å få bøker i posten, men det er enda finere å browse med fingrene og ikke bare med museknappen. I juni er jeg tilbake fra skrivepermisjon, og da skal jeg fortsette å legge sjela mi i bokhandelarbeidet, og jeg gleder meg til å se dere igjen, kunder.

(Bildene er hentet fra Bitter Border Compilation.)