Guri Fjeldberg lager prosjektet De 101 beste, som skal bli en kanon over de fem beste barne- og ungdomsbøkene utgitt i 2005 og senere. Fordi det er en stor oppgave vil hun gjerne ha fem favorittbøker fra oss som jobber med barne- og ungdomslitteratur. Jeg gjør ikke det. Men jeg har gjort det, og jeg blogger om det, så jeg sender uansett. Jeg er helt sikker på at jeg har glemt noe viktig. Men ok, jeg prøver. Lenkene går til omtaler her på Bokmerker.org.

  • Tonje Glimmerdal, barneroman, Maria Parr, illustrert av Åshild Irgens, 2009
  • Bukkene Bruse på badeland, bildebok, Bjørn Rørvik og Gry Moursund, 2009
  • Ingenting (Intet), ungdomsroman, Janne Teller, utgitt på dansk i 2000 og på norsk 2005
  • Don Fridtjof, bildebok, Anna Bache-Wiig og Lisa Aisato, 2010
  • Vaffelhjarte, barneroman, Maria Parr, illustrert av Bo Gaustad, 2005

Jeg klarer ikke la være å legge merke til at listen min inkluderer bare 1 mannlig forfatter. Han er til gjengjeld en fantastisk fyr, og jeg lover at han ikke er kjønnskvotert inn.

Boblere: Hervé Tullet: En bok, Jenny Jägerfeld: Jag ligger här och blöder (Det er ikke så farlig med meg), Jon Klassen: I want my hat back (Jeg vil ha tilbake hatten min), Julia Donaldson/Axel Scheffler: Gruffalo (på norsk 2007), Kari Stai: Jakob og Neikopp, Anna R. Folkestad: Unni og Gunni malar, alt av Lisa Aisato, Tambar-bøkene, Ragnar Aalbu: Dyr i drift, Suzanne Collins: Hunger Games-bøkene. Etc. Det var de jeg kom på nå.

Barne- og ungdomslitteratur, folkens, det er nok å ta av.