Av og til kan litteraturteori gjøre deg helt varm om hjertet. Det samme gjelder i grunnen for god skjønnlitteratur også, og artikkelen jeg har forelsket meg i for tiden, handler om nettopp denne hjertevarmen. Martha Nussbaum har skrevet en herlig artikkel ved navn «Reading for Life». Her skriver hun tidlig «People care for the books they read; and they are changed by what they care for […]». Ja, tenker jeg! Ja, jeg bryr meg om bøkene jeg leser!

Hun presenterer særlig Wayne Booths teorier fra The Company We Keep: An Ethics of Fiction, og jeg siterer gladelig:

«According to Booth’s guiding metaphor, a relationship with a literary work (and he explicitly includes his own book here), is a kind of friendship; and a good friendship, he says, is something voluntarily.» Booth har brukt Aristoteles’ vennskapsdefinisjon; et vennskap skal baseres på «trust and affection», og at grunnlaget for vennskap er «pleasure, usefullness, and good character».

Nussbaum presenterer også noen setninger som man rett og slett bare må være litteraturteoretiker for å kunne skrive: «Booth also describes the reader’s relation to a literary work in a different way, invoking the language of erotic seduction.», som fører til min favoritt: «Novels, however, are in many cases both friendly and erotic.» Men Nussbaum nøyer seg ikke med disse forklaringene – hun fører til hvordan man også kan «utnytte» både mennesker og bøker for sin egen velvære. Disse setningene gjør meg rett og slett ekstatisk. Jeg tror jeg må lage meg en life-size-poster av henne.

Logikken er som følger: Hvis bøker kan utnyttes slik mennesker kan, hvilke etiske konsekvenser har det? Hvis man kjøper seg en prostituert, vil den lysten man har gå ut over et annet menneske. Når du kjøper en bok for å koble av og slippe unna verden, «Is she [the reader] exploiting the implied author by hiring him or her pleasure? I find this a peculiar question; and I think the answer must be, whe is doing nothing morally wrong in relieving her stress this way.»

Se der. Ingenting galt med å utnytte en god bok!