I dag er det 100 år siden André Bjerke ble født. Bjerke var en tidlig favoritt for meg, som elsket dikt og regler som barn. Da jeg ble større, ble han mitt første møte med voksendikt, og den første jeg prøvde å etterlikne i egen skriving. Han var langt, langt bedre til å rime enn jeg noen gang kommer til å bli (særlig siden jeg har slutta å rime). Jeg slukte også krimromanene hans med stor iver, samt begynte å lese Shakespeare bare fordi Bjerke hadde oversatt. Lenge likte jeg å tenke på at han døde 10. januar 1985, fire dager etter at jeg ble født. Jeg likte å tenke på hvor han var i livet sitt de fire dagene, sammenliknet med hvor jeg var i mitt.

Jeg leser ikke noe særlig Bjerke lengre. Men det er ingen tvil om at han har hatt stor betydning for litteraturinteressen min, som for så mange andre. Grattis med dagen, gamlefar!

https://youtu.be/SNAdbZHtcmk