Jeg har malt kjøkken denne uken, og det viste seg at det mest inspirerende jeg gjorde var å høre på Thorbjørn Egner på Spotify. Jeg har selvfølgelig vokst opp med både hakkebakkeskog og kardemommeby, men til tross for at jeg arbeider med barnelitteratur er det noen år siden sist jeg hørte kassettene.

Thorbjørn Egners viser og bøker viste seg å være helt suverene når det gjaldt å motivere meg selv for å male. En åpenbar grunn  er jo Malervise hvor jeg kan synge «Og vi maler og vi maler og det blir så fint og flott». Men det gjennomgående temaet for Egners bøker og viser er at man skal gjøre ting ærlig og redelig, og ikke ta snarveier eller spise hverandre eller stjele tanter for å gjøre arbeidet for en selv. Og det er en moral jeg trenger når jeg skraper, pusser, støvsuger og maler vegg. Ett strøk av gangen. Ikke noe juks.

Og jeg er jo helt alene når jeg maler, og det er ingen som kan høre meg når jeg ler høyt av at bestemor Skogmus flyr til værs, eller at jeg midt i andre strøket utbryter «Men jeg vil jo heller ikke være politimester når løven har spist meg opp!»

Jeg har tidligere lenket til Anne Cath. Vestlys bøker på Spotify. De var ikke like effektive for å male (det er ikke nok sanger å synge med på!), men tro meg når jeg sier at de er helt fantastiske å gå rundt i Oslo by i vårværet med. Og trenger du en Spotify-invitasjon har jeg mange.