For en stund siden ble jeg spurt om å være toastmaster i et bryllup. Siden jeg anså forlover-kampen for å være tapt, og fortsatt har et stort ønske om å delta i dette bryllupet, svarte jeg selvfølgelig ja. Og da alvoret sakte seg inn over meg, slo det meg «Jeg trenger en bok!» Da jeg endelig har innsett hvor fantastisk et lite folkebibliotek kan være når selvhjelpsbøkene koster fem prosent av studielånet denne uken, var jeg innom nærbiblioteket og dro med meg to bøker. Hakkespettboken for toastmastere og Toastmasterhåndboken er nå inngående studert, og jeg mener at jeg med min boklærdom nå står på tryggere grunn.

Jeg ble oppmerksom på denne refleksen etter en passende bok da en venninne av meg gav ut en ganske annen type selvhjelpsbok. Ida Jackson og Maren Kristiane Solli har skrevet Jenter som kommer, som skal hjelpe alle som har sex med jenter. I forordet til denne boken skriver Ida og Maren1:

For halvannen sommer siden fikk Maren seg dame og tenkte i et usikkert øyeblikk: «Men jeg vet ikke hvordan jeg har sex med en jente! Jeg må nok kjøpe meg en bok og lese meg litt opp …» Det viste seg å være lettere sagt enn gjort. Mens hyllene på Norli bugnet over av heterofile sexguider, damebladene lærte deg å suge kuk og Britney og Madonna tungekysset sammen på TV, var det forsvinnende lite litteratur om hvordan to damer har sex.

For det første: Det kan være greit for denne nyoppstartede bloggen å ha slike glitrende søkeord i sin første post. For det andre: Sier ikke dette ganske mye om en viss type mennesker – vi som ikke tror at boklærdommen er død og foretrekker stive permer fremfor livskunnskap? Og ikke bare for ren faktakunnskap, men også i sosiale sammenhenger, om det så er talekunst eller sengelek det gjelder.

Jeg mener boklærdommen er undervurdert. Heldigvis har ikke alle oppdaget nettopp det ennå, og vi bebrillede litteraturnerder kan surfe videre på vitsene vi lærte i toastmasterhåndboken, og skrive en mye bedre eksamen enn de som ennå ikke har funnet oppgaveskrivingsbøkene. Nå skal jeg bare finne boken som lærer meg å legge meg tidligere om kvelden. Jeg vet den finnes der ute.

1. Beklager, det er ufyselig å bruke bare fornavn på forfattere. Det skal ikke gjenta seg.