I disse sommertider (hey hey) kan man jakte på bøker i nye og spennende land. Forrige helg var jeg i Stockholm for å glane på at kronprinsesse Victoria og prins Daniel giftet seg. (Siden du spurte, jeg har sett paret på fire meters avstand, jeg har vinket til prins Henrik av Danmark, jeg har grini foran en storskjerm og vært en meter unna dronning Sonja.) Men det ble jo tid til besøk i noen bokhandler også. I Sverige er bokprisene betraktelig lavere (særlig på pocket), og utvalget er også et helt annet enn her i gamlelandet. Jeg har derfor oppsummert noe av det jeg fant i butikkene jeg var innom.

Akademibokhandeln i Drottninggatan fant jeg Pekboken för lite finare barn, kledd i fløyel og med herlige oppslag (se under). Jeg fant også en lekker samleboks med eldre svenske dikt, hvor man kunne lese dem i to kompendier og høre dem på ti fargerike cd-er. «Aaaaah» utbrøt jeg, men klarte å styre meg.

Akademibokhandeln er stor og ligner mye på kjedebokhandlene vi kjenner fra Norge. Den holder et helt gjennomsnittlig prisnivå, og hadde «4 för 3» på pocket da jeg var der.

I Gamla Stan fant min partner in royalcrime Mona en Agatha Christie-bok på Wiklunds boklåda, et ryddig lite antikvariat. Størstedelen av utvalget var innbundne bøker på svensk, og mye fra de siste tredve årene. Jeg fant både Kjærstad, Undset og Gaarder. Disse bøkene kostet rundt 60 kroner, og pocketbøker kostet 50 kroner. I Sverige koster en helt ny pocketbok 50 kroner, så jeg ble ikke imponert.

Min favoritt ble Bok och bild i Drottninggatan. Det var «rea på allt du ser«, og 3 för 2 på pocket (=Tove Jansons Sommarboken, Harry Martinsons Aniara og Åsa Linderborgs Mig äger ingen). Over ser du litt av kongelig-bøkene, vi var jo der i bryllupshelgen. Det var like før jeg kjøpte papirdokker av Victoria og Daniel.

Butikken hadde bra barnebokutvalg, og jeg kjøpte bok 2 og 3 i serien om spyflugan Astrid, som jeg oppdaget på utstilling i fjor. Det er så mye bra svensk barnelitteratur, jeg blir rent misunnelig, og fyller handlekurven. Oj oj oj som mine fremtidige barn skal kunne lese nabospråk.

I Gamla Stan fant vi Science Fiction bokhandeln, som ligner Outland her i Oslo. Mangautvalget av overveldende, men også Twilight-bokhyllene var av en viss størrelse…

Og tror du ikke jeg fant vår egen Strømsborg! Science fiction er kanskje en litt upresis betegnelse på hva hun skriver, men okå.

Hvis du så skulle være belemret med noen bøker etter shoppingturene kan du ta turen innom giftshoppen til den kungliga slotten. I tillegg til å etterfylle den regale delen av bokhyllen kan du finne en riktig lekker bokholder i ekte metall. God tur til Stockholm, flybillettene er ganske billige. Neste søndag kommer mer om hva litteraturelsker Storrusten foretok seg på reise.