2010 er utpekt som nasjonalt leseår av Kunnskapsdepartementet og Kultur- og kirkedepartementet. I forbindelse med dette har Deichmanske bibliotek startet et nett-prosjekt som de har kalt 365 lesere der vi får servert en tekst om en leseropplevelse hver dag i 2010. Et utdrag av tekstene presenteres også på baksida av Dagsavisen. Det er ingen andre kriterier for å bidra enn at du har lest en bok som har betydd noe for deg, og de leter fortsatt etter bidragsytere.

Hittil har det vært stort spenn i litteraturen som presenteres. Det har vært tekster om barnebøker og voksenbøker, sakprosa og romaner, norske forfattere og utenlandske. Om du ikke har en bok du har lyst til å skrive om selv, så kan du jo bruke siden som en inspirasjonsliste for hva du har lyst til å lese i 2010. Jeg har alt funnet mange tekster om bøker som har gjort leselista mi enda lengre. Tekstene til blant andre Anne Oterholm om Tjuendedagen av Geir Gulliksen, og Solveig Moen Rusten om Krysantemum av Rune Christiansen gjorde at bøkene ble ført rett inn på Må Lese-lista.

For oss Oslo-folk er det også gledelig å se at man kan finne ut om boka vi leser om, er å finne på noen av byens bibliotek-filialer ved å klikke på linken under teksten, men det er forhåpentligvis ikke så vanskelig å kontakte ditt eget bibliotek for å finne ut det samme.

2010 blir liksom litt som en litterær godtepose, føler jeg, med en blanding av nye og gamle utgivelser, som alle får en bittelitt større plass i media og offentligheten enn de kanskje har fått før. Tanum bokhandels nye kampanje heter forresten «365 nye lesedager», og spør du meg er det bedre enn blanke ark og fargestifter til. Løp og les, og skriv noe om det etterpå så kanskje du blir kjendis for en dag på baksida av Dagsavisen.